Unul dintre cele mai importante nume ale jazzului contemporan, Robert Glasper Experiment, a concertat saptamana aceasta in premiera in Romania, luni la Bucuresti, iar marti la Cluj. Grupul a ridicat publicul in picioare, la cele doua concerte, cu ritmuri de jazz, hip-hop si R&B. De altfel, experimentul s-a dovedit reusit la nivel mondial, caci trupa a castigat pana acum doua premii Grammy (2013 si 2015), a ocupat prima pozitie in Billboard Jazz Albums si e considerata avangarda jazzului american.

Robert GlasperFoto: webPR.ro

"Concertul de aseara de la Cluj a fost o dorinta personala de mai bine de trei ani si sunt foarte multumit de ceea ce am primit. Publicul a venit in numar destul de mare, am avut peste 650 de oameni in sala de la Cluj. Si mai important, publicul a fost foarte receptiv la un proiect atat de atipic pentru piata locala de evenimente. Ne bucura mult asta, inseamna ca avem un punct de pornire in a forma si a mari o comunitate de ascultatori de muzica de calitate. Ne-am propus sa mai facem astfel de concerte si nu asteptam doar festivalul pentru a interactiona cu comunitatea noastra", spune directorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida.

Robert Glasper, incantat de publicul din Romania

Concertele Robert Glasper Experiment din Romania fac parte dintr-un amplu turneu, trupa a venit din Spania si urmeaza sa cante in Turcia.

"Sunt placut impresionat de modul in care am fost tratat in Romania, atat la nivel de organizare, public, cat si ca nivel de sonorizare si sali de evenimente. M-am simtit aproape de public, de-asta am si iesit la bis, chiar nu stiam ca avem atat de multi fani in Romania", a afirmat pianistul american Robert Glasper.

De la provocare, la experiment

Aducerea trupei in Romania a fost o provocare pentru ca desi e extrem de bine cunoscuta si de apreciata peste hotare, in Romania nu au mai fost aduse astfel de proiecte experimentale care combina jazz cu hip-hop si R&B.

"Reactia din timpul concertului de la Bucuresti si mesajele din Inbox-ul Jazz Night Out arata ca Robert Glasper Experiment era un proiect mult asteptat in Romania si putini erau cei care credeau ca acest concert va fi posibil in viitorul apropiat. Twin Arts si-a facut o misiune din a aduce artisti valorosi si care sunt in trendul jazzului mondial si ne bucuram enorm ca am gasit un partener ca Jazz in the Park cu care am putut pregati aceste doua concerte. Potentialul Clujului este foarte mare si suntem decisi sa continuam aceasta colaborare si sa crestem piata de jazz din Romania", afirma Dragos Basca, Managing Partner Twin Arts.

Cele doua concerte, de la Bucuresti si Cluj, au fost organizate de Jazz in the Park si Twin Arts, printr-o colaborare intre cei doi promoteri care anunta ca si anul viitor vor continua sa dezvolte piata de jazz din Romania.

"Sa faci un concert poate parea mai simplu decat un festival. Ca productie este, insa emotia si intensitatea zilei de eveniment este cam la fel, iar la nivel de comunicare trebuie sa lucrezi foarte mult la detalii. Suntem mandri ca ne-a iesit si le multumim participantilor la eveniment, in special celor care nu au stiut cine e Glasper, dar au avut incredere in noi ca alegem bine. Pe genul acesta de incredere se va putea forma o comunitate¬, crede Alin Vaida.

2017 va fi anul in care cei doi promoteri anunta ca vor de dezvolte si mai mult piata de jazz din Romania. Detalii pewww.twinarts.ro,www.jazzinthepark.rosi pe paginile de FacebookTwinArts, Jazz in the Park si Jazz Night Out.