Cantareata franceza Mireille Mathieu, o buna prietena a presedintelui rus Vladimir Putin, a asistat la slujba de sfintire a Catedrale ruse ortodoxe din Paris, oficiata duminica dimineata de patriarhul Chiril I al Moscovei, informeaza publicatia Le Figaro, citata de News.ro.

Mireille MathieuFoto: Pinterest

Patriarhul Chiril I al Moscovei a sfintit duminica dimineata sanctuarul noului Centru spiritual si cultural al Rusiei din Paris. Noua biserica ortodoxa rusa, o constructie impozanta cu turle aurii, se afla pe cheiul Branly, la cativa pasi de Turnul Eiffel.

La acest eveniment, conceput de Kremlin ca un liant al unei reconcilieri ipotetice intre Franta si Rusia, au participat numeroase personalitati franceze, inclusiv cantareata Mireille Mathieu, o buna prietena a presedintelui rus Vladimir Putin.

Purtand pe cap o broboada, ca majoritatea femeilor prezente, cantareata franceza a avut loc in primul rand. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a luat si ea parte la ceremonie si a stat langa sotia prim-ministrului rus, Svetlana Medvedeva.

Slujba religioasa a fost condusa de patriarhul Chiril I al Moscovei si de 12 episcopei ortodocsi din Franta. Papa Francisc, cu care patriarhul Chiril I s-a intalnit in cadrul unei intrevederi istorice, in februarie 2016, in Cuba, a fost reprezentat de nuntiul sau apostolic din Franta, Luigi Ventura.

Aceasta ceremonie fastuoasa a permis autoritatilor ruse sa faca uitata inaugurarea ratata a catedrale ortodoxe, pe 19 octombrie. "Centrul spiritual si cultural ortodox" si-a deschis intr-adevar portile in absenta - foarte remarcata - a sefului statului rus, desi acesta s-a aflat la originea proiectului.

Aflat in relatii foarte reci cu guvernul francez in urma ofensivei controversate a fortelor ruse din Siria, Vladimir Putin si-a anulat vizita in Franta in ultimul moment. Presedintele rus a transmis totusi un mesaj oficial in care a spus ca noul centru este, dupa parerea sa, "o marturie a solidaritatii relatiilor bilaterale franco-ruse".

Acest nou "centru spiritual si cultural ortodox" se inscrie de altfel intr-o noua strategie globala a Rusiei, denumita "soft power", elaborata de politicienii de la Kremlin.

Centrul din capitala Frantei va functiona ca un test si, daca va avea succes, va putea fi imitat in Cuba, Vietnam, China si Coreea de Sud.

  • Mireille Mathieu a intretinut intotdeauna o relatie speciala cu Rusia

In Rusia popularitatea ei a ramas nealterata de-a lungul deceniilor. Acest fapt a generat insa si cateva polemici. Asa cum reaminteste Le Point, cantareata franceza a socat opinia publica franceza in 2008, dupa ce a sustinut un concert in fata lui Vladimir Putin si Muammar Gaddafi. Doi ani mai tarziu, artista franceza a primit Ordinul Prieteniei, o inalta distinctie civila rusa, cu ocazia implinirii a 45 de ani de cariera.

In 2012, Mireille Mathieu a generat noi controverse, dupa ce a denuntat, intr-un interviu, "sacrilegiul"comis de Pussy Riot, un colectiv artistic si critic inversunat al regimului Putin, dupa un concert-protest sustinut de membrii acestuia intr-o biserica ruseasca. In acelasi interviu, artista franceza a pledat, totusi, pentru "indulgenta fata de cele trei tinere femei" din grupul Pussy Riot care au fost arestate in Rusia dupa acel concert.

Mireille Mathieu, nascuta pe 22 iulie 1946, in orasul Avignon, este o cantareata franceza. De-a lungul carierei sale, Mireille Mathieu a inregistrat peste 1.200 de cantece in 11 limbi, iar discurile si single-urile ei s-au vandut in peste 122 de milioane de copii pe plan mondial.