Preselectia Eurovision Romania va fi difuzata de TVR in perioada 5-11 februarie, iar Ovidiu Anton, cel care trebuia sa reprezinte Romania anul trecut la Stockholm, va sustine un recital duminica, 26 februarie, in semifinala competitiei, unde va interpreta, alaturi de trupa ANTON, cele mai noi piese, dar si hitul care i-a adus trofeul Eurovision Romania 2016: Moment of Silence, anunta TVR.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ma bucur sa sustin acest recital in cadrul Selectiei Nationale Eurovision Romania alaturi de noua mea trupa, ANTON. O fac in primul rand pentru fanii Eurovision care m-au sustinut si pentru toti romanii care au fost alaturi de mine. Vom canta o parte din piesele noi, la care am lucrat in ultima jumatate de an. Anton merge mai departe", a spus castigatorul Selectiei Nationale 2016.

Pentru prima data in istoria participarii Romaniei la Eurovision, juriul va decide semifinalistii Selectiei Nationale intr-un show televizat. Artistii vor interpreta piesele in studiourile TVR, vineri, 27, sambata, 28 si duminica, 29 ianuarie, in fata juriului si a invitatilor care ii vor sustine din gradene.

In premiera in istoria Selectiei Nationale, inregistrarile audierilor vor fi difuzate, in perioada 5-11 februarie, in exclusivitate la TVR 2, TVR HD si TVR International.

La final, fanii vor afla numele celor 15 semifinalisti ai Selectiei Nationale 2017, care vor ramane in cursa pentru un bilet spre scena din Kiev.

Semifinala Selectiei va avea loc duminica, 26 februarie 2017, iar Finala pe 5 martie. Castigatorul Selectiei Nationale va fi desemnat exclusiv de public, prin televot.

Eurovision Song Contest 2017 va avea loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 si 11 mai si finala pe 13 mai. Alaturi de Romania, in competitie s-au mai inscris 42 de tari.

Compozitorii care doresc sa participe la Selectia Nationala a Eurovision mai au noua zile la dispozitie pentru a inscrie piesele la Registratura TVR ori electronic, la adresa eurovision.romania@tvr.ro. Duminica, 22 ianuarie 2017, perioada de inscrieri se va incheia, iar echipa Eurovision Romania va trimite materialele membrilor juriului.

In anul 2016, Romania nu a participat la Eurovision din cauza datoriilor pe care TVR le are fata de European Broadcasting Corporation, inregistran o premiera in istoria evenimentului muzical european. TVR nu si-a platit datoriile catre European Broadcasting Union (EBU), acestea se ridicandu-se la 16 milioane de franci elvetieni.

Televiziunea Romana si European Broadcasting Union (EBU) au ajuns, in luna octombrie, la un acord prin care sa faca posibila revenirea Romaniei la Eurovision si difuzarea, de catre postul public de televiziune, a editiei din 2017.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.