​Franz Ferdinand, una dintre cele mai inovatoare trupe indie-rock a ultimelor doua decenii, revine pe scena muzicala dupa o pauza de 3 ani, iar singurul concert confirmat in Europa de Est va fi sustinut la festivalul Electric Castle, care se va desfasura intre intre 12 si si 16 iulie la Castelul Banffy din comuna Bontida, judetul Cluj. Unkle, Zedd, Paul Van Dyk completeaza afisul evenimentului, alaturi de multi noi artisti confirmati, au anuntat marti organizatorii.

Nominalizati la Grammy si castigatori ai mai multor Brit Awards, britanicii de la Franz Ferdinand au in spate o cariera de 15 ani in care au adus o noua abordare atat in muzica, cat si in conceptul vizual propus fanilor.

Multumita Franz Ferdinand, o intreaga generatie a redescoperit dadaismul si avangarda artistica rusa, alaturi de un rock proaspat, cu un mesaj puternic. Trupa nu s-a ferit niciodata sa intre in controverse cu artisti sau politicieni, ultima "victima" fiind chiar Donald Trump, subiectul ultimului lor single "Demagogue". Cele mai cunoscute hituri ale lor, "Take Me Out", "Walk Away", "Ulysses" vor suna la Bontida alaturi de noile piese pe care trupa le pregateste de lansare in acest an, odata cu noul turneu mondial pe care il deruleaza.

Membri UNKLE au fost primii artisti care au adus pe scenele mari trip-hop, stilul nascut, la sfarsitul anilor '80, din combinarea muzicii electronice cu hip-hop. UNKLE este un proiect colectiv construit in jurul lui James Lavelle, omul care l-a reinventat constat, aducand alaturi de el artisti revolutionari din stiluri foarte diferite. A colaborat de-a lungul timpului cu artisti precum Nick Cave, Moby, Robert del Naja de la Massive Attack sau Keith Flint de la Prodigy.

La Electric Castle 2017, UNKLE vine in formula James Lavelle (keyboards), Steve Weston (engineering, visuals), Keeling Lee (chitara) , Jack Leonard (bass), Liela Moss de la The Duke Spirit si Mike Whitford de la Escape from New York ca voce si bateristul Alex Thomas (Squarepusher, Air). Trupa se pregateste anul acesta de lansarea unui nou album, care va fi baza pe care se va construi show-ul de la Bontida.

E usor sa-l definesti pe Zedd ca pe un copil precoce al stilului house, dar succesul obtinut la o varsta atat de tanara are in spate ani de studii muzicale. Zedd este DJ-ul pe care il regasesti astazi pe afisul marilor festivaluri din lume, dar si producatorul din spatele unor hituri ale lui Justin Bieber sau Lady Gaga.

"Inainte de a fi DJ, sunt un muzician", ii place sa spuna tanarului de 27 de ani, care va ajunge prima oara in Romania la EC. ZEEEEEDDDDDDD

Paul Van Dyk, artistul cu cel mai mare numar de kilometri parcursi in cariera (suficienti cat sa acopere 6 drumuri Pamant - Luna) paseste pentru prima oara pe aleile castelului Banffy. DJ-ul olandez are, deja, confirmarea unui loc important in istoria muzicii electronice, fiind primul castigator al unui premiu Grammy acordat pentru aceasta categorie.

Celebra trupa devenita deja rezidenta la Electric Castle, Dub Pistols, este in plin turneu de aniversare a 20 de ani de cariera, ceea ce va insemna un super show special feat. Rodney pe scena de la castel.

Alte nume noi confirmate sunt Cedric Gervais, Youngr, Dimension, Mike Skinner (fostul membru The Streets, acum in postura de DJ), MistaJam (DJ-ul cu cele mai importante emisiuni de profil de la BBC), si Counterfeit. Din Italia, doua nume pe care le regasim mai degraba in cluburile din Berlin si Ibiza, Mind Against si Francesca Lombardo.

Electric Castle 5 propune si o selectie foarte interesanta de artisti din tarile Europei de Est. Onuka vin tocmai din Ucraina si compun muzica electronic pe care o interpreteaza apoi la instrumente traditionale. Cat de apropiate sunt, totusi, culturile estice, vom descoperi urmarindu-I si pe Bohemian Betyars, trupa maghiara ce a reusit sa combine punk cu ska si muzica populara.

In prezent, peste 200 de artisti sunt confirmati la editia din acest an a festivalului. Lista deschisa de Deadmau5, Alt-J, Moderat, Nero si noii headlineri anuntati astazi se regaseste in intregime pe site-ul festivalului.

Publicul ii va putea urmari pe cele noua scene pregatite de organizatorii, din care doua vor fi acoperite inclusiv in zona spectatorilor. La cea de-a cincea editie, suprafata festivalului creste la peste 220.000 metri patrati, fiind estimata prezenta a 130.000 de oameni in cele cinci zile de festival (ziua 0 si patru zile pline de eveniment).

Abonamentele raman in vanzare, pretul lor fiind de 399 de lei pana in data de 23 martie.