Formatiile Guns N' Roses si U2 conduc in clasamentul celor mai profitabile turnee din prima jumatate a anului 2017, cu 151,5 milioane de dolari, respectiv 118,1 milioane de dolari, potrivit Pollstar, scrie New.ro. Primele 50 de turnee mondiale au generat incasari totale de 1,97 de miliarde de dolari de la inceputul anului acesta, fata de 1,98 de miliarde de dolari, anul trecut.

"Not In This Lifetime" al trupei rock Guns N' Roses ocupa primul loc, iar "The Joshua Tree" al grupului irlandez U2, pozitia secunda.

Turneele nord-americane aflate in top 100 au incasat in total 1,64 miliarde de dolari. "Am doborat recordul primei jumatati a anului 2016, care a fost de 1,47 de miliarde de dolari", a spus presedintele Pollstar, Gary Bongiovanni, citat de Variety. "Industria a castigat mai multi bani si a vandut mai multe bilete decat in orice alta perioada, cu preturi putin mai mici pentru tichete, iar asta este bine pentru toata lumea".

O crestere medie de 15% in ceea ce priveste publicul a dus la cresterea incasarilor concertelor din America de Nord cu 5%, cu o suma medie record de 658.600 de dolari pe show.

Membrii grupului Guns N' Roses sunt asteptati sa revina in SUA cu turneul de reunire "Not In This Lifetime", in luna octombrie. "Munca grea inca nu a inceput", a spus agentul trupei Ken Fermaglich.

In turneul nord-american, U2 a generat incasari medii mai bune - 7,38 de milioane de dolari din 19 show-uri, comparat cu Guns N' Roses care a strans 5,61 de milioane de dolari din 30 de concerte. Totusi, GNR a inregistrat cea mai mare incasare individuala: 17,3 milioane de dolari, din concertele care au avut loc pe 16 si 17 iunie la Londra.

Pe pozitia a treia se afla Justin Bieber, cu 93,2 milioane de dolari, in timp ce Metallica (88 de milioane de dolari) si Depeche Mode (68,2 milioane de dolari) completeaza top 5.

Cantareata Adele este cea mai bine plasata artista in top. Ea se afla pe locul al saptelea, cu 59 de milioane de dolari, dupa Red Hot Chili Peppers, cu 68,5 milioane de dolari.

Guns N' Roses este singurul grup care a vandut peste 1 milion de bilete anul acesta,potrivit lui Bongiovanni.

Live Nation a devenit cel mai bun promoter de concerte din lume, cu 18,66 de milioane de bilete vandute, mai mult decat dublu fata de AEG Presents, cu 6,58 de milioane.

Live Nation opereaza in peste 40 de tari, portofoliul sau cuprinde 26.000 de concerte si 85 de festivaluri.

"AEG ramane ferm pe pozitia a doua, cu aproximativ 6,6 milioane, fara a pune la socoteala cifrele de la Coachella si de la alte festivaluri ale lor", a mai spus Bongiovanni.

O2 din Londra continua sa domine clasamentul arenelor, cu peste 1 milion de bilete vandute, iar Barclays Center din Brooklyn, pe locul al noualea, este singurul spatiu de concerte din SUA care a ajuns in top 10.