Muzicieni de top printre care Sting, Elvis Costello si Philip Glass vor sustine un concert-tribut la Motreal, dupa un an de la moartea legendarului Leonard Cohen, a anuntat luni familia muzicianului. La concert este asteptat si premierul Canadei, Justin Trudeau, scrie News.ro.

Leonard CohenFoto: Pinterest

Pe 6 noiembrie, pe arena Bell Centre din Montreal va avea loc concertul-tribut, la care este asteptat si prim-ministrul Justin Trudeau. Costello si Sting, la fel ca Leonard Cohen, sunt doi dintre cei mai buni cantautori, cunoscuti pentru sensibilitatea lor literara, in timp ce Glass este printre cei mai influenti compozitori.

Printre cei care se vor alatura lor se numara si k.d. lang si Feist, Lana Del Rey, Damien Rice si Wesley Schultz, care este solistul The Lumineers.

Leonard Cohen a murit la varsta de 82 de ani in locuinta din Los Angeles, pe 7 noiembrie anul trecut, cu o zi inainte de victoria in alegeri a lui Donald Trump. Cohen a devenit cunoscut in anii 1960 ca poet, scriitor si compozitor.

Interesul sau primar a fost literatura, insa atentia publicului a fost atrasa de muzica sa, odata cu stabilirea la New York. Primul sau album, "Songs of Leonard Cohen", a fost lansat in 1967 si a devenit un disc-cult.

Influenta lui Cohen in muzica a fost asemanata cu cea a lui Bob Dylan si Joni Mitchell.

Leonard Norman Cohen, nascut pe 21 septembrie 1934 la Montreal, si-a lansat primul volum de poezii la Montreal in 1956, iar romanul lui de debut a fost publicat in 1963.

Primele cantece semnate de Leonard Cohen sunt ancorate in muzica folk. Incepand din anii 1970, sursele din care se inspira s-au multiplicat: muzica pop, de cabaret si varietati.

Din anii 1980, Leonard Cohen a cantat acompaniat de sintetizatoare si coristi. In toate operele sale, Leonard Cohen a reluat teme ca iubirea, pasiunea, religia, singuratatea, sexualitatea si complexitatea relatiilor umane.

Artistul canadian si-a asumat, de asemenea, depresia cronica de care sufera de multa vreme, pe care nu a ascuns-o niciodata, ajungand sa vorbeasca despre ea inclusiv in fata jurnalistilor prezenti la conferinta de presa organizata cu ocazia lansarii albumului sau "Old Ideas".

Poeziile si cantecele lui Leonard Cohen au influentat numerosi scriitori, compozitori si cantareti, iar piesele sale au generat peste 1.500 de coveruri pe plan mondial.

Artistul canadian, care a concertat de trei ori in Romania, a primit de-a lungul anilor numeroase premii si distinctii internationale.

In 2008, a fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame, iar opera sa poetica a fost recompensata in 2011 cu premiul Printul de Asturia pentru Literatura, una dintre cele mai prestigioase distinctii culturale spaniole.