"Credem in Dumnezeu, credem in NEAM, mandrie nationala si patrie. Credem in FAMILIA compusa doar din barbat si femeie", spun Sisu & Puya intr-un mesaj cu greseli gramaticale, care se vrea a fi un manifest, postat zilele trecute pe pagina de Facebook a trupei de hip-hop recent reunita. Aceiasi Sisu si Puya care in urma cu 20 de ani spargeau topurile Atomik TV cu melodii precum "Probleme de familie," "Vorbe" si "Tupeu de borfas" - "Strigati La Familia daca sunteti cu mine, dusmanii mor cand ne descurcam mai bine". Acum, ei fac un apel catre cei care cred in Dumnezeu, in normalitate, traditie, unitate si in limba romana.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Credem in FORTA cuvintelor. Credem in NORMALITATE simplitate si suflet...moralitate. Credem in TRADITIE. Credem in UNITATE fratie si legatura de sange. Credem in ROMANIA romani si limba romana", este continuarea mesajului-manifest.

Manifestul nu este o provocare, ci mai degraba un apel catre cei care cred si simt la fel, spun Sisu si Puya. Este "piatra de temelie, coloana vertebrala si sistemul de valori" in care cei doi cred.

"Oricine are aceiasi parere este invitat sa ni se alature si sa nu stea deoparte...suntem O Mare Familie".

Mesajul-manifest semnat de Sisu si Puya a fost distribuit pe retelele de socializare de peste 2.400 de persoane, iar comentariile - peste 1.000 la numar - sunt pro & contra, dar mai mult contra.

"Pentru mine La Familia insemna relatarea de la coltul strazii, bagabontii cu bune si rele si goana dupa bani. Nu mesaje patriotarde si lozinci expirate", comenteaza un fan.

"Esti sau nu cu noi e decizia ta", raspunde La Familia printr-un comentariu in care explica faptul ca ei au crescut si lumea s-a schimbat.

Ce fel de familie e aia conditionata de reguli?, se intreaba o utilizatoare. "Parca familia era intemeiata pe iubire si acceptare, nu pe ce ai in pantaloni si cum folosesti. Ridicati-va putin scara de valori!"

La Familia raspunde: "Reguli trebuie sa aiba toata lumea altfel e haos...noi suntem astia !!! am scris acolo tocmai ca sa nu existe confuzii."

Comentariile continua cu discutii despre normalitate, minoritati si stalinism. Plus jigniri si injuraturi. Nu sunt putini nici cei care sar in apararea "borfasilor de altadata". Bogdan este unul dintre ei.

"Sunteti persoane publice si ati avut curajul sa spuneti cu litere mari gandurile voastre, un fapt rar in muzica. Ba mai mult ati avut curajul sa spuneti ca voi credeti in Dumnezeu cand marea majoritate fac muzica inchinata satanei. Se pare ca unii nu doar scriu versuri despre CURAJ ci chiar il au. Cu tot respectul meu, din inima va transmit Doamne ajuta in tot ceea ce faceti. Ader la manifestul initiat si marturisesc alaturi de voi valorile acestuia."

Ca urmare a mesajului-manifest semnat de Sisu&Puya, un patron din Cluj-Napoca decide sa anuleze concertul pe care trupa trebuia sa-l sustina acolo pe 7 decembrie.

"Noi credem ca scena nu ar trebui sa fie o rampa pentru promovarea mesajelor ce sustin intoleranta, rasiste sau xenofobe si nu vrem sa ne asociem imaginea cu sistemul de valori in care Sisu si Puya cred. Noi credem in muzica si in casatorii fericite. Straight sau gay. Acesta este motivul pentru care care am decis sa anulam concertul La Familia", anunta reprezentantii clubului clujean /Form Space, scrie actualdecluj.ro.

La Familia insa isi asigura fanii din Cluj ca se vor intalni pe 7 decembrie, dar intr-un alt club.

Joi seara, La Familia posteaza aceasta fotografie alaturi de un mesaj care se incheie cu "Doamne ajuta". Redam integral mesajul mai jos.

"Credem in diversitatea opiniilor si ne pare rau ca unii s-au simtit lezati de MANIFESTUL nostru. Nu asta a fost intentia noastra! Oricine e liber sa faca in viata lui ce vrea, sa creada in ce vrea si sa iubeasca pe cine vrea. Ne pare sincer rau ca exista oameni care, in mintea lor, ne-au asociat cu homofobia, xenofobia si altele asemanatoare. Suntem uimiti de agresivitatea cu care au reactionat si reactioneaza cei care nu au fost de acord cu umila noastra parere.

Nu toti suntem la fel, asa ca ar trebui sa ne obisnuim ca nu toti impartasim si aceleasi pareri. Pe scurt, suntem diferiti. Atunci cand incercam sa impunem cu agresivitate O SINGURA parere ca fiind cea buna, revenim incet-incet la COMUNISM. Se pare ca devin intoleranti.

Referitor la clubul din Cluj care a anulat pentru a doua oara concertul, ii sfatuim pe reprezentantii sai sa fie mai atenti la versurile artistilor pe care ii cheama, atunci cand solicita un concert. Fanii nostri din Cluj, insa, se vor intalni cu noi cu siguranta in jurul datei de 7 decembrie, in alt club din oras.

Doamne ajuta!"

Trupa La Familia a sarbatorit anul acesta - dupa 11 ani de absenta - 20 de ani de activitate si 10 ani de cand au recastigat in instanta numele de La Familia.

La Familia s-a format ca trupa in anul 1996, avandu-i ca membri pe Dragos "Puya" Gardescu si Tudor Sisu. Piese precum "Tupeu de borfas", "Vorbe" sau "Probleme de familie", care vorbesc despre problemele de cartier, i-au consacrat pe scena hip-hop-ului romanesc.

In 2003, Sisu este arestat pentru consum de droguri si este condamnat la 3 ani de inchisoare. Urmeaza apoi o pauza de 11 ani, iar acum, la 20 de ani distanta de la lansarea primului lor album, "Baieti de cartier", La Familia lanseaza un nou albumul cu numele "Codul bunelor maniere".