Municipiul Suceava nu va mai gazdui una dintre cele cinci semifinale ale concursului Eurovision din acest an, deoarece nu poate suporta cheltuielile necesare acestui eveniment, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, primarul Ion Lungu, potrivit Agerpres.

Eurovision - selectia nationala 2018Foto: Facebook/ Eurovision Romania

"Vestea proasta este ca nu mai organizam la Suceava Eurovision. Va spun si de ce (...) Am primit o solicitare sa gazduim Eurovison-ul. Cu mare placere le-am spus ca da. Ne-au trimis un deviz care nu era foarte mare, 128.000 de lei, numai ca, din pacate, in baza legala, noi nu putem sa suportam mai mult de 50% din aceste cheltuieli. Sunt genul de cheltuieli diurna, onorarii, comisioane care nu-s legale, nu le putem deconta (...) Primaria nu este sponsor, sa dea 128.000 de lei ca-n fantana si gata. Sunt metode de decontare a acestor cheltuieli culturale. Noi, din aceasta suma, in conformitate cu legislatia in vigoare, decontam undeva la 60.000 de lei (...) Cei de la TVR ne-au spus ca trebuie sa dam toata suma. Le-am spus ca noi nu avem aceasta posibilitate si nu mai stiu, au mutat Eurovision-ul in alta parte", a spus Lungu.

Concursul Eurovision din 2018 va avea, in premiera, cinci semifinale, iar una dintre acestea urma sa fie gazduita de Suceava.

Primarul Sucevei anunta in luna noiembrie 2017 ca spectacolele se vor desfasura la Teatrul "Matei Visniec" in perioada 19-21 ianuarie, iar Suceava ar avea "o foarte buna promovare pe plan national si international".

Eurovision este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Organizatorul selectiei nationale pentru Eurovision este Televiziunea Romana, membra a EBU, Romania participand la competitia europeana din anul 1993.

Inscrierile pentru selectia nationala Eurovision Romania 2018 au demarat pe 15 noiembrie 2017, iar pe 22 decembrie s-au facuti cunoscuti semifinalistii.

Semifinalele si finala selectiei nationale se vor desfasura pe parcursul lunilor ianuarie si februarie 2018, in sase orase din Romania.

Numele finalistilor vor fi anuntate la inceputul lunii februarie.

Eurovision Song Contest 2018 va avea loc la Lisabona, cu semifinalele in zilele de 8 si 10 mai si finala in data de 12 mai.

Prima editie a concursului a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia.