Cantaretul si trompetistul sud-african Hugh Masekela, o legenda a muzicii jazz, a murit, marti, la varsta de 78 de ani, dupa o lupta indelungata cu un cancer de prostata, a anuntat familia artistului, potrivit News.ro.

"Dupa o lunga lupta cu cancerul de prostata, in care a dat dovada de curaj, a murit in pace, in Johannesburg", a transmis familia lui Masekela.

Familia artistului a amintit de "contributia sa ca activist" in domeniul muzicii, care "a ramas in amintirea a milioane de oameni".

Nathi Mthethwa, ministrul Artelor si Culturii, a spus ca "natiunea a pierdut un muzician unic, care a ridicat moralul tarii prin muzica sa nemuritoare".

Hugh Masekela si-a inceput cariera dupa ce a primit prima sa trompeta, in perioada adolescentei sale, din partea preotului Trevor Huddlestone, care era un activist impotriva apartheidului. Apoi, a avut trompeta mostenita de la Louis Armstrong.

Masekela a fugit din Africa de Sud marcata de apartheid la inceputul anilor 1960 si nu s-a intors timp de trei decenii, pana dupa eliberarea lui Nelson Mandela, in 1990.

Intre cele mai apreciate hituri ale sale se numara "Bring Him Back Home", prin care a cerut eliberarea lui Nelson Mandela din inchisoare, si "Grazing in the Grass" (1968), care a fost inclusa recent in Grammy Hall of Fame.

A sustinut turnee internationale si dupa implinirea varstei de 70 de ani, cu show-uri pline de energie. La concertele pe care le-a sustinut in Africa de Sud publicul a cantat alaturi de el.