Formatia va oferi spre download gratuit primul single de pe al patrulea album, ce va aparea pe 12 iunie in Marea Britanie si pe 17 iunie in Statele Unite.

Albumul numit "Viva la Vida or Death and All His Friends" va beneficia de promovare in cadrul a doua concerte gratuite, unul la Academia Brixton la Londra, pe 16 iunie si unul la Madison Square Garden, New York, pe 23 iunie.

Fanii trupei Coldplay pot castiga bilete la aceste evenimente incepand de maine (29 aprilie), pe site-ul coldplay.com, unde au lansat in premiera si coperta viitorului album.

Tot pe acelasi site va fi disponibila si melodia "Violet Hill", si va putea fi downloadata de maine de la ora 14.15. Single-ul va fi lansat gratuit pe vinyl de 7 inch impreuna cu numarul din 10 mai al revistei britanice de muzica NME. Discul va contine si o melodie care nu va mai fi disponibila nicaieri, "A Spell A Rebel Yell"

Formatia s-a nascut din dorinta unor colegi de universitate, Chris Martin si Jon Buckland, care initial au vrut sa faca o trupa de baieti in stil *NSync, numita Pectoralz. Mai apoi s-au razgandit si au preluat numele Coldplay de la un prieten care renuntase la el pentru ca il considera prea deprimant pentru formatia lui.