"Hallelujah", cantecul compus de Leonard Cohen in 1984, a facut istorie duminica in Marea Britanie, reusind sa ocupe atat locul I, cat si cea de-a doua pozitie in Top UK, cu doua cover-uri, anunta breitbart.com.

Versiunea interpretata de Alexandra Burke, care a castigat concursul televizat X Factor in decembrie, a ajuns rapid pe locul I.

Dar, in ceea ce pare a fi un protest legat de industria muzicii, fanii lui Jeff Buckley au declansat o campanie pe internet pentru a aduce pe primul loc versiunea cantaretului american, prin intermediul numarului de download-uri.

Coverul lui Jeff Buckley a ajuns, in acest fel, pe locul II. Este pentru prima oara, in ultimii 51 de ani, cand aceeasi melodie ocupa locul I si II in topurile single si pentru prima in istorie cand acest eveniment are loc in perioada Craciunului.

Ultima oara cand s-a intamplat acest lucru a fost in ianuarie 1957, cand Tommy Steele si Guy Mitchell au ocupat primele doua locuri, cu Singin' The Blues.

Celebrul cantec a fost subiectul a numeroase cover-uri, dar versiunea lui Buckley este considerata de departe ca fiind cea mai buna.

Ea a ramas asociata cu imaginea cant-autorului, care s-a inecat in Memphis, in mai 1997, la varsta de 30 de ani.

Gennaro Castaldo, de la HMV, spune: "Faptul ca o melodie ocupa locul I si II in topurile de Craciun este un fapt fara precedent. Si este un pic ironic ca a fost nevoie de un concurs ca X Factor pentru ca multi dintre noi sa aprecieze muzica lui Leonard Cohen si talentul lui Jeff Buckley".