Se spune ca pentru fanii adevarati si vechi ai trupei irlandeze U2 nimic nu se compara cu prezenta la macar unul dintre grandioasele concerte pe care irlandezii le sustin, o data la cativa ani, in orasul lor natal: Dublin. Turneul de promovare al noului album, No Line on The Horizon, a inceput la final de iunie, in Barcelona, insa Dublinul a fost cel mai asteptat moment.

Iar U2 a tinut sa marcheze cu fast revenirea acasa, printr-o serie de trei concerte (lucru unic in turneul european), care au avut loc vineri seara, simbata seara, iar ultimul urmeaza a avea loc luni seara. Gazda: cel mai mare stadion irlandez, Croke Park (82.000 de locuri).

  • Ghinion: U2 360 Tour a devenit la Dublin U2 270 Tour

Turneul de promovare al noului album se numese U2 360 Tour si a primit acest nume fiindca impresionanta si spectaculoasa scena, The Claw, a fost gindita a fi instalata chiar in mijlocul gazonului, pentru a fi mai aproape de public, indiferent de stadionul pe care se tin concertele: asa a fost la Barcelona, asa a fost la Paris, asa a fost la Amsterdam, nu asa a fost insa si la Dublin!

Din considerente tehnice, dar si fiindca una dintre peluzele stadionului Croke Park este una de mici dimensiuni (Hill 16), scena, denumita The Claw (Gheara), considerata cea mai mare din istoria muzicii, a fost instalata in fata acestei mici peluze. Ceea ce a reprezentat un impediment serios pentru spectatorii care au avut bilete la peluza opusa. Pretul biletelor, intre 33 si 136 de euro.

  • Concertul

U2 au urcat pe scena la 9 fara 10 minute seara si au parasit scena la 11 fara 5. Nu au avut permisiune din partea Primariei Dublin sa depaseasca ora 11 seara, decit cu riscuri, adica o amenda de 80.000 de euro. Primele patru piese au promovat noul album, dupa care au intrat in functiune piesele mai vechi. Apogeul a fost atins in timpul lui Sunday, Bloody Sunday (cintec dedicat atacului fortelor britanice asupra protestatarilor localnici din Derry, pe 30 ianuarie 1972, soldat cu 13 morti) si la In The Name of Love. Publicul primului spectacol a fost format in majoritate din fani vechi ai trupei, fiindca toate piesele mai cunoscute au beneficiat din plin de suportul vocal al tribunelor.

Cunoscutul si, pentru multi, deja stresantul activism politic al lui Bono a iesit la iveala puternic si la Dublin: au existat trei astfel de momente majore. Primul, la melodia Walk On, dedicate activistei militante pentru pace Aung San Suu Kyi, aflata inca din 1990 in arest la domiciliu, in Burma. Al doilea, discursul de 4 minute al clericului sud-african Desmond Tutu, proiectat pe impresionantul ecran. In fine, la finalul concertului, spectatorii au fost indemnati sa trimita un sms la un numar afisat iarasi pe ecranele scenei, fondurile urmind sa intre in conturile fundatiei activiste a lui Bono, One.

Ceea ce putina lume stie e ca Bono este considerat, in urma unui puternic lobby, omul din spatele deciziei Statelor Unite de a majora in ultimii 5 ani ajutorul acordat anual Africii, sub forma de alimente, de la 2 miliarde de euro in anul 2003, la 8 miliarde anual din 2003 si pina in prezent.

Iata insa playlistul primului concert, cel de vineri seara:

* Breathe

* No Line on the Horizon

* Get On Your Boots

* Magnificent

* Beautiful Day

* Elevation

* Desire

* Stuck In A Moment You Can't Get Out Of

* The Auld Triangle (dedicata fostului solist vocal al celei mai cunoscute trupe de muzica traditionala irlandeza, The Dubliner)

* One

* Until The End Of The World

* The Unforgettable Fire

* City Of Blinding Lights

* Vertigo

* I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight

* Sunday Bloody Sunday

* Pride (In The Name Of Love)

* MLK

* Walk On (dedicata activistei , din Burma)

* Desmond Tutu Speech

* Where The Streets Have No Name

* "40" (snippet) / Bad / Fool To Cry (snippet) / "40" (snippet)

* Encore

* Ultraviolet (Light My Way)

* With Or Without You

* Moment of Surrender

In mod sigur au existat doua aspecte prinicpale ale concertului: muzica in sine, gustata mai mult de fanii declarati, si grandiosul (fara nici o exagerare) spectacol pus in scena cu ajutorul scenei unice in istoria muzicala a lumii.

Cifrele scenei The Claw:

  • Exista 3 astfel de scene pentru turneu: una pentru concertul in sine, alta care se dezafecteaza intr-un oras prin care a trecut concertul, alta care se instaleaza in orasul urmatorului concert;
  • Gheara (cele 4 schele si acoperisul) sustine echipamente tehnice in greutate de 165 de tone, lasind astfel mai mult loc liber linga scena pentru spectatori;
  • Monitoarele video cintaresc 56 de tone;
  • Fiecare scena este transportata cu ajutorul a 63 de tiruri; in total sint 380 de soferi angajati, iar staff-ul total al trupei se apropie de 1.000 de oameni;
  • Designerul scenei este Willie Williams, aflat in staff-ul U2 inca din 1982;

Cifrele seriei de 3 concerte din Dublin:

  • 50 de milioane de euro – profitul comercial obtinut de capitala irlandeza in urma afluxului de turisti;
  • 25 de euro – pretul oficial al unui tricou cu U2 vindut la stadion, fonduri care intra in fundatia One, detinuta de Bono;
  • 50.000 – numarul de spectatori din alte tari care au venit special la Dublin pentru a asista la macar unul dintre cele trei concerte;
  • 2.000 de butoaie de cate 50 de litri – cantitatea de bere consumata in medie la fiecare concert.

Concluzie: in anul de gratie 2009, U2 este una dintre cele mai mari fabrici de bani ale lumii. Chiar si pentru cei care nu iubesc in mod special muzica U2, scena si atmosfera unui astfel de concert merita toti banii. De altfel, pe siteul oficial al trupei, U2.com, mai exista inca bilete la anumite concerte din turneul european al irlandezilor. Inclusiv la cele mai apropiate de Romania, la Chorzow (Polonia), pe 6 august, si la Zagreb (Croatia), pe 9 si pe 10 august. Din septembrie insa, U2 pleaca in Statele Unite si Canada.