Cunoscut pe internet ca "El Général" (Generalul), Hamada Ben Amor este una dintre "vocile" care au insotit Revolutia Iasomiei din Tunisia. Arestat la inceputul lunii pentru o melodie ce continea versul "Domnule Presedinte, poporul tau moare", rapperul de doar 22 de ani se pregateste acum pentru un concert pe un stadion de 10.000 de locuri, scrie thejakartaglobe.com, citand AFP.

El GeneralFoto: Captura YouTube

Lansata in urma cu doua luni pe internet, piesa lui Hamada Ben Amor facea referire la regimul corupt al lui Zine El Abidine Ben Ali, presedintele Tunisiei in acel moment.

Tanarul a fost arestat pe 5 ianuarie si retinut vreme de cateva zile. In aceasta perioada, politistii "au incercat sa afle daca apartineam unui grup politic" si "mi-au spus sa renunt la subiectele politice", a declarat tanarul pentru AFP.

Profitand de deschiderea Guvernului de tranzitie (va conduce statul pana la alegeri), care s-a aratat dispus sa accepte o serie de libertati, El Général isi vede mai departe de cariera muzicala. In ultimele zile, rapperul a primit o serie de oferte din partea caselor de discuri din tara si din strainatate.

"Am de gand sa ma concentrez pe rap si sa-mi extind repertoriul la mai mult de 30 de piese", a spus artistul, care se pregateste sa cante duminica pe un stadion de 10.000 de locuri, din apropierea Tunisului (capitala tarii).

In cadrul spectacolului va canta si Mohammed Jandoubi (cunoscut de internauti ca Psyco-M), un tanar rapper islamist. In varsta de 24 de ani, prezent pana acum doar online, acesta vorbeste in piesele sale despre cat de imorale sunt televiziunea tunisiana, vedetele de cinema, critica persoanele care poarta fuste scurte "ca Naomi Campbell".

Adept al teoriei despre existenta unui complot sionist impotriva Islamului, rapperul respinge "Codul statutului personal" introdus in 1956 in Tunisia, care scotea in afara legii poligamia, punand bazele egalitatii dintre barbati si femei. Codul a inlocuit legea islamica Sharia, mai crede Psyco-M.

In timpul regimului condus de Ben Ali, lui Mohammed Jandoubi i-a fost interzisa aparitia pe scena sau la televizor. "Am primit amenintari cu inchisoarea sau cu moartea", a spus acesta pentru AFP. In prezent, tanarul are si el oferte de la casele de discuri din Tunisia si Franta.

"Rap-ul este purtatorul de cuvant al tinerilor tunisieni", declara pentru Le Monde rapperul Malek Khemiri, membru al trupei Armada Bizerta.

La cei 23 de ani ai sai, Malek crede ca muzica pe care o canta a prins in randul tinerilor datorita faptului ca este un stil prin excelenta "contestatar", fiind usor de transmis prin intermediul retelelor sociale precum Facebook-ul.

Textele lui Malek vorbesc despre "inegalitati in distribuirea bogatiilor", despre saracie, injustitie si coruptie.

Desi a terminat o facultate, Lak3y (membru al grupului SounD Of FreeDom) este somer de trei ani. Intr-o melodie intitulata ironic Tunisiei ii merge bine, el canta despre "poporul adormit", despre somaj si despre autobuzele care "transporta cincizeci de persoane in timp ce alte 200 raman in statie".