Uzbekistanul a lansat luni o campanie impotriva muzicii rock si rap, difuzand un film documentar unde aceasta muzica este prezentata ca fiind specifica sadismului, toxicomaniei si imoralitatii, relateaza AFP.

Filmul "Muzica si calamitatea" difuzat de unul dintre principalele canale ale televiziunii uzbece, Youht TV, avertizeaza in special asupra "influentei distrugatoare a rockului occidental si a rapului care se apropie precum norii negrii deasupra capetelor tinerilor uzbeci".

Revenind la stilul propagandei sovietice, documentarul afirma ca "muzica rock s-a nascut din ritualurile de vanatoare africane" si ca "rapul a fost inventat de detinuti in inchisoare, pentru asta cantaterii de rap poarta pantaloni lungi si largi".

"Aceasta muzica a lui Satana a fost creata de fortele raului pentru a aduce tinerii din tarile occidentale la o stare de degradare morala absoluta", afirma unul dintre autorii filmului.

Potrivit documentarului, chiar si oamenii de stiinta au aratat ca efectele muzicii asupra sanatatii au dovedit ca rockul si rapul sunt adevarate drumuri spre moarte, in timp ce muzica clasica poate vindeca orice boala.

Uzbekistan este cea mai populata tara din Asia Centrala, cu 28 de milioane de locuitori, dintre care 90% sunt musulmani.

Guvernul laic al acestei foste republice sovietice, care se teme de ideologiile extremiste religioase dar si de "excesele democratiei occidentale", a ridicat insa tonul in ultima perioada impotriva importurilor culturale.

Uzbekistanul a suspendat in februarie transmisia a doua posturi de televiziune rusesti, acuzand continutul prea sexual al anumitor emisiuni.