​Infiintat in 1994, Sahaj Group abordeaza stilurile bhajan (in traducere "cantec", stil din secolul XII) si qawwali (stil ale carui radacini dateaza din secolul VIII; o parte din traditia qawwali este batutul din palme pe ritm). Grupul a studiat patru luni in India. Zilele trecute, Sahaj Group a prezentat cateva mostre de muzica clasica indiana, in Piata Revolutiei din Capitala.

Sahaj GroupFoto: Captura video
  • Asculta trei piese clasice indiene, interpretate la instrumente muzicale precum harmoniu, mangira si tabla.

Muzica indiana. Muzica, una dintre cele mai rafinate arte in India, isi afla inceputurile in perioada vedica timpurie, cu mii de ani inaintea erei noastre. Vedele erau recitate in sanscrita, iar Sama Veda este in intregime dedicata muzicii si descrierii diferitelor instrumente existente la acea vreme.

Traditia indiana spune ca muzica a luat nastere odata cu crearea universului, din Sunetul primordial denumit Aum, Naad sau "Cuvant”, ceea ce ii confera statutul de limbaj universal avand o dimensiune divina.

Muzica indiana este considerata a fi o cale catre cunoasterea lui Dumnezeu, o sadhana catre ceea ce indienii numesc Moksha sau "Eliberare”. Melodiile si ritmurile sunt mijloacele prin care artistul sustine si realizeaza dialogul cu Divinitatea, purtand auditoriul spre noi dimensiuni ale acestei comunicari devenite act de venerare.

Genul Bhajan s-a dezvoltat incepand cu secolul al XII-lea, in nordul Indiei. Bhajan se traduce prin "cantec" sau "devotiune". El nu are o forma fixa. Poate fi foarte simplu, dar si sofisticat, bazat pe raga si taluri clasice. Este un gen liric, exprimand dragostea pentru Divin. Versurile reprezinta un element structural de prima importanta pentru acest gen, muzica fiind modelata pentru a purta mesajul cuvintelor. Genul a cunoscut o deosebita inflorire in timpul dinastiei mogule, raspandindu-se pe intregul subcontinent.

Versurile multor bhajanuri au fost scrise cu sute de ani in urma de mari sfinti ai Indiei: Tukaram, Tulsidas, Gyaneshwara, Kabir; in timp ce altele au fost compuse de reputati poeti contemporani: Tagore, H.P. Salve (Belous), rev. Tilak.

Muzica evoca episoade din marile momente ale civilizatiei hinduse, ca de pilda Ramayana, Bhagavad Gita, sau glorifica diferitele aspecte ale Divinului din mitologia Indiei.

Genul Qawwali a patruns in India in secolul al XI-lea, venind din Persia. Marele mistic sufi Kwaja Moinuddin Chisti a introdus acest gen in ordinul sau, numindu-l suma. Adevarata inflorire si desavarsire a genului are loc in secolul al XIV-lea si este datorata marelui sfant, poet si muzician indian Amir Khusro, care a transformat genul suma numindu-l qawwali si imbogatindu-l cu principiile muzicii clasice indiene.

Termenul de qawwali deriva din cuvantul arab qaol, care semnifica “axioma” sau “adevar devenit lege”. Qawwal este numit cel care canta qawwali, solistul principal care enunta in fraze poetice adevarul revelat al profetilor si laudele aduse lui Dumnezeu. Enuntul sau este apoi reluat de cor, ceea ce intareste si da greutate mesajului.

(Sursa info: namasteindia.ro)