Pro Tis Oikias Tou Gambrou (In fata casei mirelui) este un cantec de nunta inclus de grecul Christodoulos Halaris pe albumul Gamilia. Cantece de nunta, despre care insa nu se poate afirma cu certitudine ca ar fi o melodie veche. Dansul lui Zorba (sirtaki) nu este nici el un cantec traditional, fiind compus de Mikis Theodorakis pentru coloana sonora a fimului Zorba Grecul.

Dansul lui ZorbaFoto: Captura YouTube
  • Asculta mai jos cele doua melodii, in interpretarea trupei romanesti Anton Pann.

Pro Tis Oikias Tou Gambrou (In fata casei mirelui) este un cantec de nunta "pe care l-am preluat fara a garanta pentru originalitatea sa, de la Christodoulos Halaris, unul dintre muzicenii actuali din Grecia, care se ocupa de muzica veche bizantina. Si care l-a prezentat in albumul Gamilia. Cantece de nunta.

Insa nu pot sa afirm ca acest cantec este vechi sau nu face parte dintr-o traditie, deoarece nu l-am auzit decat la Christodoulos Halaris. Am inteles ca sunt destul de multe discutii asupra repertoriului domniei sale. Drept pentru care nu punem in discutie munca sa, ci va prezentam aceasta piesa ca atare, bucurandu-ne de ea", a explicat Constantin Raileanu, dirijorul formatiei vocal-instrumentale de muzica veche Anton Pann, in cadrul evenimentului "Povestiri muzicale", din seria de intalniri "Cand Bizantul eram noi", de la Institutul Cultural Roman din Capitala.

Versurile piesei Pro Tis Oikias Tou Gambrou (In fata casei mirelui)

"Se jertfeste inimioara mea

Si iesi sau ramai inapoi

Si multe altele au patit-o, au trecut prin asta

Si nu esti tu singura

Ia iesi afara, maica ginerelui si soacra miresei

Si vezi pe fiul tau ca pe un vultur

Si pe potarniche cum pleaca"

Dansul lui Zorba (sirtaki) nu face parte din repertoriul traditional grecesc, ea fiind compusa de Mikis Theodorakis, pentru coloana sonora a filmului Zorba Grecul. "Dar grecii au stiut sa si-o aproprieze si, ca atare, de cate ori se asculta Zorba, toata lumea sare cu gandul la Grecia, la Elada".

Sirtaki ("dansul lui Zorba Grecul") se afla anii trecuti printre primele zece cele mai atractive dansuri din lume.

Filmul Zorba Grecul, realizat in 1964 de Mihalis Kakoyannis, a fost incununat cu trei premii Oscar. Pelicula este o ecranizare a romanului Alexis Zorba, de Nikos Kazantzakis.