VIDEO Un cantec despre haiducul Iancu Jianu - varianta lautareasca
Despre haiducul Iancu Jianu
Nascut in 1787, la Caracal, Iancu Jianu (sau Ionita Jianu) a fost un boier, devenit ulterior haiduc, precum si capitan in oastea lui Tudor Vladimirescu. Tatal sau a fost Costache Jianu, boier stapan al mai multor mosii din Tara Romaneasca.
In anul 1810, din cauze ramase neelucidate, Iancu Jianu il ucide pe arendasul mosiei Brancoveni. Din acest moment si pana in anul 1817, Jianu va haiduci in Muntenia cu ajutorul cetei sale de haiduci (ceata formata initial din sapte haiduci, deveniti ulterior 30-40 de indivizi).
In anul 1812, haiducii sunt prinsi de autoritati si condamnati de divanul boierilor la sase luni de inchisoare la ocna de la Telega. Jianu evadeaza insa din ocna si continua sa jefuiasca boierii din tara.
Este din nou prins de autoritati in 1814 si dus la Bucuresti, in fata lui voda, care insa il iarta dupa ce a sechestrat averea lui Iancu si dupa ce fratele acestuia, Amza, a platit o suma de bani care sa acopere pagubele facute de haiduc. I-au fost ulterior restituite mosiile sechestrate, Jianu trebuind sa plateasca insa pagubele facute in anii de haiducie.
In 1815, jefuieste postalionul domnitorului si fura din acesta o mare suma de bani. Jaful l-a determinat pe domnitorul Caragea sa isi indrepte mania spre fratii lui Jianu, pe care i-a obligat sa plateasca pagubele facute de Iancu in timpul jafurilor.
In 1817, Jianu este pus din nou in lanturi pentru a fi dus la Bucuresti, fuge insa de sub escorta si se apuca de haiducie alaturi de ceata sa. Este din nou prins si condamnat la moarte prin spanzuratoare, alaturi de oamenii sai. Este salvat de Sultana Galateanu, o tanara din anturajul domnitei Ralu, fiica lui Caragea voda, care in virtutea unei cutume, se marita cu el, obtinand astfel anularea pedepsei cu moartea.
Jianu a fost casatorit cu Sultana pana la moartea lui, survenita in anul 1842, si au avut mai multi copii. Nu au mai platit pagubele produse de haiduc, pentru ca voda Caragea a fugit din tara.
La izbucnirea revolutiei conduse de Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu se ofera sa lupte voluntar de partea revolutionarilor. Vladimirescu il numeste capitan de panduri si il trimite in solie la pasa Mehmet de la Silistra. In august 1821, Jianu este arestat de catre pasa Mehmet. Desi eliberat din inchisoarea turcilor, Jianu se intoarce in Oltenia, dar nu pe mosiile sale (pentru ca era supravegheat de autoritati), ci intr-o casa aflata intr-o mica livada a sa, in catunul Chilii (in 1823). Va ramane aici pana la moartea sa. (sursa: enciclopediaromaniei.ro, citand un numar din Magazin istoric, 1967)
Cinematografia romaneasca ii va dedica doua filme: Iancu Jianu, haiducul (1981) si Iancu Jianu, zapciul (1982). In ambele, rolul haiducului este interpretat de regretatul actor Adrian Pintea.
Despre trupa Anton Pann
Formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann a luat fiinta in toamna anului 2004, la initiativa catorva studenti ai Universitatii Nationale de Muzica si ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.
Au pornit cu piesele muzicale din culegerea lui Anton Pann, au continuat cu cele din culegerea lui Gheorghe Ucenescu, Codexuri: Maldavae, Valahae, Caioni, Anonimus si Dimitrie Cantemir - din care au prelucrat cateva melodii. Asa a inceput munca de cercetare a vechilor scrieri muzicale romanesti.
Repertoriul propus de formatia Anton Pann isi are sursele in manuscrisele medievale de sorginte bizantina, otomana si apuseana, fiind influentat de parfumul balcanic si impregnat de folclorul si spiritul autohton.
Instrumentele folosite provin din spatiul oriental (al-ud, saz, ney, bendir, cobza, nai, fluiere, clarinet etc.) Aranjamentele orchestrale si conceptul sonor sunt realizate de Constantin Raileanu.
VIDEO Un cantec grecesc de nunta si Dansul lui Zorba
VIDEO Doua dansuri din zona Moldovei (sec XIX)
VIDEO Un cantec din perioada caderii Constantinopolului (sec. XV)
VIDEO Dimitrie Cantemir (Cantemiroglu), fondatorul muzicii laice in Turcia
VIDEO Muzica de mahala din cartuliile lui Anton Pann
VIDEO Doua cantece compuse de presupusul autor moral al melodiei Imnului National al Romaniei
VIDEO Ce ii caracterizeaza pe romani: doina si maneaua
VIDEO Dimitrie Cantemir, printul care a structurat stiintific toata teoria muzicii otomane
VIDEO Suntem in egala masura si orientali, dupa cum suntem occidentali

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca: Unde sunt acum mii de locuri disponibile în București și cum poți găsi alt centru în țară / Explicațiile autorităților
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Despre Iancu Jianu avem legende si informatii vagi, despre cei de la Paulis o carte completa scrisa de comandantul scolii. SA N-O CITII ! SA N-O CAUTATI ! Filmul "Pe-aici nu se trece" este o escrocherie ceausista unde gradatii (tarani neaosi) sint transformati in studenti-filosofi care cinta la orga. Jignire mai mare nici ca se poate !
Completare: NU sint oltean, ba chiar semi-ardelean.
@pointless man: Care sunt info de care ai nevoi pt a avea o imagine clara despre Iancu. S-a intamplat acum 200 ani, ti se pare mult? ori poti explica fraza: " ungurii nu prea aveau chef de lupta"? s-au lasat batuti?
Faptul ca Iancu Jianu a facut parte din luptatorii Revolutiei de la 1921 ar trebuii sa va puna pe ganduri.... fetite cu pampoane ce sunteti!