​HotNews.ro va prezinta melodiile Mugur, mugurel si Pe mine ce m-a mancat, interpretate de formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann, pe versurile lui Anton Pann (cantaret de strana si profesor de muzica psaltica, folclorist, compozitor, scriitor, tipograf). Despre el scria Mihai Eminescu, in poezia Epigonii, versul: "S-a dus Pann, finul Pepelei, cel istet ca un proverb".

Anton Pann (pictat de Dan Bajenaru)Foto: muzee-valcea.ro

Despre compozitorul Anton Pann

Anton Pann s-a nascut in Bulgaria si a fost cantaret de strana si profesor de muzica psaltica, compozitor, folclorist si scriitor, tipograf.

George Calinescu afirma ca, prin tatal sau (de meserie caldarar sau aramar), Anton Pann era roman de origine. Numele tatalui, Pantoleon Petrov, a devenit in romaneste Petroveanu, iar fiul si-a pastrat numele de Antonie Pantoleon Petroveanu, cu care si-a semnat manuscrisele pana prin 1826.

Anton Pann este considerat de multi drept compozitor al muzicii Imnului National al Romaniei, dar alte surse considera ca melodia a fost creata de Andrei Muresanu (creator al versurilor) sau de Gheorghe Ucenescu (ucenicul lui Anton Pann), ori ca ar fi inspirata dintr-o veche melodie religioasa (Din sanul maicii mele).

Despre el scria Mihai Eminescu, in poezia Epigonii, versul: "S-a dus Pann, finul Pepelei, cel istet ca un proverb".

De asemenea, Nicolae Iorga il numea pe Anton Pann, in Istoria literaturii romanesti: "Cantaretul de giumbusuri, lautarul literar al petrecerilor, ghidusul de ietacuri, amorezatul care cauta la ferestruicele casutelor de mahala, prinzand ceasul cand lipseste respectivul jupan, tovarasul ceasurilor de veselie ale preotilor, dascalilor, tarcovnicilor, carora li zice pe glas de psaltichie lucruri care fac parte din placuta slujba a Satanei". (sursa: CrestinOrtodox.ro)

Piesa Mugur, mugurel a fost inregistrata si de formatia Anton Pann si inclusa pe albumul Zaharicale. Melodia a fost de asemenea prezentata, vara aceasta, in cadrul evenimentului "Povestiri muzicale", din seria de intalniri "Cand Bizantul eram noi", de la Institutul Cultural Roman din Capitala.

Mugur, mugurel

"Mugur, mugur, mugurel

Fa-te pur, maricel

Infrunzeste frumusel

Mugur, mugur, mugurel

Ca tu daca inverzesti

Mugur, mugur, mugurel

Pe toate le-nveselesti

Mugur, mugur, mugurel

Ca ne-am saturat de iarna

Mugur, mugur, mugurel

Si de rautate-n tara

Mugur, mugur, mugurel

Bate-i, Doamne, pe ciocoi

Mugur, mugur, mugurel

Cum ne bat si ei pe noi

Mugur, mugur, mugurel

Mugur, mugur, mugurel

Fa-te pur, maricel

Infrunzeste frumusel

Mugur, mugur, mugurel"

Despre formatia Anton Pann

Formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann a luat fiinta in toamna anului 2004, la initiativa catorva studenti ai Universitatii Nationale de Muzica si ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Au pornit cu piesele muzicale din culegerea lui Anton Pann, au continuat cu cele din culegerea lui Gheorghe Ucenescu, Codexuri: Maldavae, Valahae, Caioni, Anonimus si Dimitrie Cantemir - din care au prelucrat cateva melodii. Asa a inceput munca de cercetare a vechilor scrieri muzicale romanesti.

Repertoriul propus de formatia Anton Pann isi are sursele in manuscrisele medievale de sorginte bizantina, otomana si apuseana, fiind influentat de parfumul balcanic si impregnat de folclorul si spiritul autohton.

Instrumentele folosite provin din spatiul oriental (al-ud, saz, ney, bendir, cobza, nai, fluiere, clarinet etc.) Aranjamentele orchestrale si conceptul sonor sunt realizate de Constantin Raileanu.

Mai multe despre formatia de muzica veche Anton Pann gasiti pe site-ul trupei.

Citeste aici despre muzica de mahala din secolul XIX.

Piesa Pe mine ce m-a mancat a fost inregistrata si de trupa Anton Pann si inclusa pe albumul De la lume adunate si iarasi la lume date. Melodia a fost de asemenea prezentata, vara aceasta, in cadrul evenimentului "Povestiri muzicale", din seria de intalniri "Cand Bizantul eram noi", de la Institutul Cultural Roman din Capitala.

Pe mine ce m-a mancat

"Pe mine ce m-a mancat

M-a vestejit, m-a uscat

Sapte fete dintr-un sat

Si-o nevasta cu barbat

Dar nevasta dracului

Ma spuse barbatului

Mi-a dus belea capului

M-a dat de ras satului

Fetele iar m-au lasat

Ca toate s-au maritat

Au plecat dupa barbat

Si inima mi-a secat

De nu credeti ce vorbesc

Si va pare ca glumesc

Poate sa vi le numesc

Sa nu ganditi ca barfesc

Una e Misa lu Bran

Alta e Musa lu Stan

Cu care ma iubeam an

Si lua pe nea Coman

Una-i Anca dintre tei

Si Ilinca, vara ei

O iubeam ca p-ochii mei

Si lua pe nea Matei

Alta-i floare din valcea

Si Safta, care-mi placea

Dar Marica le-ntrecea

Rana inima-mi facea

Verde, verde infoiat

Ce-a fost verde s-a uscat

Ce-a-nflorit s-a scuturat

Dar ce-am iubit n-am uitat"