De cate ori trec granita spre vecinii nostri de la sud de Dunare, in cap incep sa-mi rasune lamentarile turistilor citati de statiile tv prin diverse reportaje care incearca in zadar sa pastreze fluxul de turisti pe litoralul romanesc si nu la sud de Vama Veche: “ne-au furat masina”, “ne-au luat bani pe parcare” “preturile sunt mai mari pentru romani” etc etc etc.

BulgariaFoto: Doru Panaitescu

Apoi ajung la bulgari si ma dezmeticesc:

- apa lor e mai curata (sa nu credeti ca o filtreaza cu sita, e un fenomen usor de explicat: Dunarea aduce aluviuni in zona de coasta pana in dreptul Mangaliei. Asa e natura asta, joaca feste tocmai ministerului de resort car enu se poat lauda cu ape litorale limpezi. Colac peste pupaza, incepand din 2 Mai – si nudistii tarii o stiu prea bine – coasta Marii Negre se inalta prezentand niste calcare sarmatiene de mai mare dragul care fac din zona de coasta o zona stancoasa, cu putin nisip, iar vegetatia de pe stanci filtreaza apa, retinand suspensiile coloidale specifice nisipului sau sparturii de scoici)

- hotelurile lor arata mai bine si au servicii mai bune (da, nemtii au investit in hotelurile din Bulgaria si, cu putine exceptii, serviciul hotelier este superior, oamenii sunt mai zambitori, chelnerii sunt mai amabili etc)

- preturile sunt mai mici. Indiferent ca mergeti prin agentie sau pe cont propriu, o camera in sezon variaza intre 30 si 60 de leva pe noapte. Adica intre 65 si 130 ron. Nu e rau, daca faceti comparatia cu preturile nesimtite de pe litoralul romanesc (pe alocuri).

Citeste textul integral si comenteaza pe Blogul lui Doru Panaitescu