Trei leoaice de la Gradina Zoo din Timisoara si una din captivitatea privata a unui timisean au ajuns in rezervatia Lionsrock din Africa de Sud, in urma unei actiuni a Fundatiei Vier Pfoten, relateaza Agerpres.

Acolo, felinele vor trai in mediul lor natural, dupa ce, anii de zile, la Timisoara ele au fost tinute doar in spatii bine ferecate si nu au putut fi vazute niciodata de public, deoarece nu exista autorizatie pentru spatiu.

Calatoria celor patru leoaice a inceput saptamana trecuta, cu un transport rutier special, din Timisoara, via Zurich, dupa care au ajuns pe Aeroportul International OR Tambo, din Africa de Sud.

"Dupa inspectia veterinara a autoritatilor sud-africane, leoaicele si-au continuat ultima etapa a calatoriei cu camionul, pana in rezervatie. Eliberarea lor in tarcurile special amenajate a fost asistata de numerosi demnitari si jurnalisti sud-africani, printre care si ministrul Turismului din provincia sud-africana Free State, cel are a avut onoarea de a deschide prima cusca pentru eliberarea uneia dintre leoaice", a declarat luni Livia Cimpoeru, ofiter de presa al Vier Pfoten Romania.

Leoaicele au trait pana acum in conditii improprii. Timp de 9 ani au fost tinute in celulele intunecate si extrem de mici, foarte calduroase vara.

"A fost extraordinar pentru mine sa observ reactia leoaicelor in momentul in care au iesit din custi pe iarba, pentru prima oara in viata lor. Stiu ca vor avea o viata minunata la Lionsrock", spune Ioana Dungler, director de proiecte internationale la Vier Pfoten.

Andi, leoaica in varsta de un an si doua luni, fusese cumparata ilegal pentru a deveni mascota pentru fotografii pe litoral. Ea a fost salvata de un iubitor de animale din Timis, care a avut grija de ea in ultimele 8 luni, dar stiind ca nu-i poate asigura un habitat adecvat, a cerut ajutorul Vier Pfoten, care a imbarcat-o pentru Africa de Sud, unde alti 28 de lei din Romania si-au gasit caminul pentru restul vietii.

Felinele din Timis vor fi monitorizate in perioada urmatoare pentru a fi verificat modul in care se adapteaza la noul mediu. Starea lor de sanatate va fi minutios verificata de o echipa de medici Vier Pfoten, specializata in tratamentul felinelor mari. Apoi, patrupedele vor fi mutate in spatii mai largi.