Narcis, celebra acvila tipatoare monitorizata de ornitologii din Romania prin satelit, a plecat in migratia de toamna spre Africa. Potrivit unui comunicat trimis de Societatea Ornitologica din Romania intai au plecat spre tarile calde puii de acvila, fiind urmati la distanta de aproape doua saptamani de pasarile mature. De la inceputul programului de urmarire prin satelit a acvilelor, este pentru prima oara cand doi pui de acvila au reusit sa ajunga cu bine in Africa, majoritatea tinerelor exemplare esuand in Peninsula Sinai.

Acvila NarcisFoto: Societatea Ornitologica din Romania

"Doi dintre cei trei tineri (imaturi) care au pornit in migratie la inceputul lunii septembrie au ajuns deja in Africa, reusind sa scape de capcana Peninsulei Sinai, unde multe exemplare de acvile (in special cele tinere, neexperimentate) esueaza. Gura de Aur, puiul pe care s-a montat transmitator satelitar in anul 2011 in Piemontul Fagaras, a trecut peste Canalul Suez in data de 15 septembrie. La scurta distanta de el a traversat poarta catre continentul african si Darazska, cel de-al doilea pui de acvila, dotat cu transmitator satelitar in Podisul Hartibaciului din centrul Transilvaniei. Este prima data cand avem doua pasari imature, in varsta de un an care ajung a doua oara in Africa si daca ele vor supravietui inca o data acestui primejdios drum al migratiei catre Africa, vom avea sansa de-a obtine informatii referitoare la ce se intampla in cel de-al doilea an de viata cu puii de acvila tipatoare mica din Romania", spun ornitologii.

Harta de migratie acvile 2012

Harta de migratie acvile 2012

Foto: Societatea Ornitologica din Romania

Dupa aproape doua saptamani au plecat in migratia de toamna si adultii. "Narcis, masculul al carui drum catre casa l-am urmarit in primavara acestui an, a pornit catre sud in data de 14 septembrie. Darazs, cel de-al doilea mascul adult, si-a luat zborul catre indepartata Africa in aceeasi zi. Cele doua pasari au trecut Muntii Carpati si se afla in prezent in sudul tarii. Bunget, o alta acvila urmarita cu ajutorul unui transmitator satelitar, a plecat de langa Dejani, acum trei zile, fiind ultima dintre pasarile monitorizate care a plecat in migratie", se arata in comunicatul de presa.

Monitorizarea prin satelit a acvilelor tipatoare din Romania a inceput in 2010 cand au intrat in acest program 6 pasari. In 2011, s-au montat dispozitive de urmarire pe alte 13 acvile. Programul este derulat de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu, Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii ¬Grupul Milvus¬ si Societatea Ornitologica Romana si are ca scop conservarea acestei specii. "Cu ajutorul micilor dispozitive GPS au fost obtinute date importante despre ruta de migratie si locul de iernare a acvilelor, din Africa, dar si despre zonele de cuibarire si folosirea habitatului de hranire, din tara noastra. Toate aceste informatii sunt extrem de importante pentru elaborarea masurilor de conservare dedicate acvilei tipatoare mici, in conditiile in care populatia este estimata la 20.000 de perechi cuibaritoare la nivel mondial", sustine Societatea Ornitologica din Romania.

Populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 - 2300 de perechi, reprezentand aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din intreaga populatie la nivel global. Cele mai multe perechi cuibaritoare de acvila tipatoare mica se gasesc in Transilvania (Regiunea 7 Centru), in vestul Romaniei si pe pantele estice ale Carpatilor.