Primul caine din Romania specializat in salvarea victimelor surprinse de avalansa, un Border Collie, de sapte luni, a fost donat salvamontistilor argeseni de catre o asociatie franceza, scrie Mediafax.

Potrivit directorului Serviciului Public Salvamont Arges, Ion Sanduloiu, o delegatie a salvamontistilor argeseni a participat la un curs de antrenament al cainilor de avalansa, in Savoia (Franta), care a durat o saptamana.

In acest context, Asociatia "Pays de Savoie Solidaire" a donat Serviciului Public Salvamont Arges un caine rasa Border Collie, in varsta de sapte luni, care se numeste Helios.

"Delegatia noastra a fost compusa din mine si Valentin Retevoi, sef formatie Nucsoara, iar in acest context, Asociatia "Pays de Savoie Solidaire" a donat Serviciului Public Judetean Salvamont Arges un caine rasa Border Collie. Pre-formarea si antrenamentul preliminar al cainelui au fost facute de catre domnul Guy Anciaux, unul dintre cei mai renumiti monitori de caini de avalansa, sef al corpului de monitori de caini de avalansa din cadrul Federatiei Franceze a Conductorilor de Caini de Avalansa. Persoana raspunzatoare de continuarea antrenamentului cainelui, sub supravegherea directa a lui Anciaux voi fi eu, iar antrenamentul va aduce cainele, ca in jurul varstei de doi ani, in faza operationala, sa fie capabil sa caute victime in avalansa", a spus Sanduloiu.

El a precizat ca acesta este primul caine de avalansa aflat in posesia unui serviciu Salvamont din tara.

Sanduloiu a mai spus ca in judetul Arges urmeaza sa fie infiintat primul centru de formare din tara pentru persoane care se vor ocupa de cresterea si educarea cainilor pentru astfel de operatiuni.