Este luna mai, iar in aceasta perioada a anului, mai ales din cauza furtunilor puternice, este posibil sa gasiti, pe strada sau in parc, pui de pasare cazuti din cuib. Desi prima tendinta este sa luati acasa micuta zburatoare, specialistii de la Societatea Ornitologica Romana spun ca cel mai bine pentru pui este sa ramana in natura fiindca tot parintii lui stiu sa aiba grija de el cel mai bine. Exceptie fac cazurile in care pasarea este ranita sau bolnava si este nevoie de interventia unui medic veterinar.

Foto:

"De cele mai multe ori este mai bine sa nu va amestecati si sa lasati lucrurile asa cum sunt, mai ales daca puiul gasit este intr-o faza mai inaintata de dezvoltare (are pene in crestere). Parintii puiului fac o treaba mai buna decat ar putea face orice om care adopta un pui de pasare salbatica. In cazurile in care puiul este sanatos, cel mai bun lucru pe care puteti sa il faceti este sa il puneti intr-un loc ferit, pe creanga unui copac din imediata apropiere a locului unde l-ati gasit sau intr-o tufa, pentru a-l feri de eventualele atacuri ale cainilor sau pisicilor. Dupa ce va retrageti, dupa un timp, de regula puiul va cere hrana si parintii i-o vor aduce. Ganditi-va doar ca un pui golas, fara pene, trebuie hranit la fiecare 15 sau 20 de minute, de la rasaritul soarelui si pana la ora 22! Iar asta ar cere un angajament destul de serios din partea “parintelui adoptiv” si respectiv cunostinte temeinice de ingrijire a puilor de pasari, altfel sansele lui de supravietuire sunt minime", spune Ovidiu Bufnila, responsabil cu presa la Societatea Ornitologica Romana.

Potrivit SOR, puii de ciuf sunt printre speciile cel mai frecvent gasite de bucuresteni. "Acestia parasesc cuibul timpuriu si stau in tufe sau copaci, cerand hrana adultilor noaptea. Oamenii ii vad, considera in mod eronat ca sunt abandonati si ii iau acasa. In aceste cazuri (daca pasarea nu este ranita) nu trebuie sa o luam din zona! Daca este pe sol, puneti-o intr-un copac sau o tufa mare, ferita de caini si pisici. Daca este preluata fara motive intemeiate, sunt sanse mari ca nu va supravietui", spune Ovidiu Bufnila.

De asemenea, in parcuri sunt gasiti frecvent pui de mierle, sturzi, porumbei etc. Aceeasi regula se aplica si aici. Ornitologii spun ca daca puiul nu este hranit este mai bine sa il puneti pe creanga unui copac si sa-l lasati acolo. " Aceste pasari ies din cuib inainte sa poate zbura bine si dureaza cateva zile pana se deprind cu zborul. Cat timp sunt incapabili de zbor sunt hraniti de parinti. Puii de vanturei sunt gasiti frecvent si sub cuiburile de unde provin, iar in acest caz, daca au deja penele dezvoltate, este suficient sa ii asezam pe copacul unde se afla cuibul. Atentie mare cand luati un pui de rapitor, cum sunt vantureii, deoarece va pot rani serios cu ghearele! Cel mai bine este sa ii acoperiti cu o carpa inainte sa ii ridicati si incercati sa ii manevrati cat mai putin", spune Ovidiu Bufnila.

  • Cum decideti daca luati puiul de pasare acasa sau il lasati in natura

- potrivit SOR, daca pasarea este partial sau complet acoperita de penaj, este probabil sa nici nu aiba nevoie de ajutorul nostru. "Pe masura ce puii cresc, ei depasesc limitele impuse de cuibul in care au locuit. Pasarile tinere, carora li se mai spune juvenili, parasesc cuibul si se plimba pe ramurile din jur, sau pe sol, in apropiere de "casa parinteasca" timp de cateva zile, inainte de a deveni independenti si de a puta zbura fara nicio problema. Parintii sunt mereu in apropiere si le raspund la chemari cu livrari periodice de hrana. Daca nu este ranita, pasarea trebuie pusa in copac si lasata acolo. Din pacate, oamenii intervin cel mai des la acest stadiu al dezvoltarii puilor si preiau pasarile salbatice din natura. Desi intentiile lor sunt dintre cele mai bune, acest fapt poate avea consecinte dintre cele mai nedorite. Puiul nu va avea aceleasi sanse la viata si nu va fi adaptat la mediu asa cum sunt celelalte pasari tinere", explica Ovidiu Bufnila.

- daca ati gasit pui de pasare cu puf si pene mici atunci incercati sa ii puneti inapoi in cuib. "Cel mai probabil pasarea a cazut din cuib din cauza furtunii sau puiul mai mare il impinge din cuib pe cel mai slab, astfel incat sa primeasca mai multa hrana. Cel mai puternic dintre pui va supravietui si isi va creste si el puii in viitor. Daca nu reusiti sa localizati cuibul, cereti ajutor specializat. De asemenea, trebuie acceptat faptul ca mortalitatea puilor de pasari salbatice este in mod natural in general ridicata, mai ales la unele specii (motiv pentru care aceste specii au mai multi pui)", spune Ovidiu Bufnila.

- daca ati gasit un cuib care a cazut, puneti cuibul inapoi in copac, cu pui cu tot, spun specialistii SOR. " Nu este adevarat ca pasarile isi abandoneaza puii, daca acestia au fost atinsi de un om. Pasarile chiar au un simt al mirosului destul de slab dezvoltat. Daca nu gasiti locul in care se afla cuibul sau daca este prea periculos sa urcati in copac, puneti puiul sau puii intr-un loc in care parintii ii pot gasi, dar alegeti locul cu grija, astfel incat sa nu poata ajunge pisicile la pui. Daca cuibul a fost distrus, puteti folosi un cosulet de plastic sau un container in aceeasi forma, in care sa puneti bucatele de servetele de hartie. Nu folositi carpe de bumbac, acestea se incurca in degetele de la picioarele pasarilor. Fixati cuibul cu sarma sau cu ajutorul unor cuie batute in copacul din care a cazut sau in arbustul unde se afla. Urmatorul pas este plasarea puilor in cuib. Acestia trebuie sa fie mereu asezati cu picioarele stranse sub corp, respectiv aveti grija ca puii sa nu fie expusi la soare. La scurt timp vor sosi parintii si isi vor hrani puii in containerul in care i-ati amplasat, ca si cum ar fi fost cuibul lor. Deseori, nu toti puii cad din cuib, si in aceasta situatie se poate intampla ca pasarile adulte sa hraneasca puii din ambele cuiburi. Oricare ar fi situatia, monitorizati situatia de la distanta timp de cateva zeci de minute, o ora, pentru a va asigura ca parintii se intorc pentru a inspecta si hrani puii", explica Ovidiu Bufnila.

- daca parintii nu gasesc noul cuib nici dupa doua ore de la plasarea acestuia in copac sau daca sunteti siguri ca mama puilor a murit, atunci este cazul sa apelati la sfaturile specialistilor, insa nu luati puii din cuib pana nu va consultati cu acestia, spun specialistii SOR

- de asemenea, daca pasarea este ranita sau bolnava trebuie sa cereti ajutor de specialitate. "Cu cat veti intarzia mai mult, cu atat mai putine sanse de salvare are pasarea", spune Ovidiu Bufnila.

  • Ce faceti cu pasarea daca o luati acasa

"In timpul in care asteptati ajutor, luati pasarea in maini, dar purtati manusi in permanenta. Plasati-o intr-o cutie de carton bine ventilata, acoperita. Daca nu aveti o cutie de carton (cele de pantofi sunt ideale pentru pasari de mici dimensiuni), folositi o plasa de hartie. Puneti servetele de hartie pe fundul cutiei sau al plasei", spune Ovidiu Bufnila.

Specialistii SOR mai recomanda sa:

- contactati un veterinar daca pasarea este ranita.

- Tineti puiul la cald, ferit de zgomot, intr-un loc intunecat. Daca pasarii ii este frig, amplasati cutia in apropierea unei surse de caldura, dar sa nu fie excesiva. Feriti-o de foc si de temperaturi extrem de ridicate. De asemenea, puteti umple o sticla de plastic cu apa calda si sa o plasati alaturi de pasare in cutie. Inveliti sticla intr-o carpa, sa nu friga pasarea.

- Nu ii oferiti lichide pasarii! De obicei, pasarile isi procura o mare parte din lichide chiar din hrana pe care o consuma, astfel incat nu au nevoie sa inghita lichide foarte des. Si daca este deshidratata, poate fi periculos sa incercati sa ii turnati apa in cioc deoarece se poate sufoca foarte usor.

- Nu ii oferiti hrana pasarii pana nu stiti ce specie este si care este dieta ei! Exista pasari carora le veti face mai mult rau daca le veti oferi paine sau alta hrana decat cea specifica. Cereti sfatul unui specialist inainte de a hrani pasarea.

- Spalati-va pe maini cu apa calda si sapun de fiecare data cand ati atins pasarea cu palmele. Spalati toate obiectele cu care pasarea a luat contact – haina, prosop etc, pentru a preveni raspandirea de boli sau de paraziti pe dvs sau pe animalele de companie pe care le aveti.

Specialistii de la Societatea Ornitologica Romana va pot da sfaturi si pot furniza ajutor pentru reabilitarea puilor. Pentru mai multe informatii sunati la: 0314255657.