Arlie, prima din cele 22 acvile tipatoare mici monitorizate prin satelit de Societatea Ornitologica Romana, s-a intors din migratie. In acest an, pasarea s-a intors in tara cu zece zile mai devreme decat anul trecut.

ArlieFoto: Societatea Ornitologica din Romania

" In 2014, acvila ajunsese in Romania pe data de 9 aprilie. Pasarea a inceput migratia de primavara la data de 8 februarie si, pentru a ajunge in zona de cuibarit din Piemontul Fagarasului, a traversat trei continente si 20 de tari, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia si Bulgaria. Arlie a iernat in Namibia, in vestul Africii, aproape de tarmul Oceanului Atlantic si a parcurs 24 876 km. In data de 31 martie 2015, la ora 13.00 a ajuns in zona de cuibarit din judetul Brasov cu 10 zile mai devreme decat anul trecut. Pana acum este cea mai timpurie data de sosire a acvilelor tipatoare mici echipate cu transmitator satelitar!", potrivit unui comunicat emis de Societatea Ornitologica Romana.

  • Pentru a vizualiza calatoria lui Arlie din acest an, va invitam sa accesati urmatorul link.

Arlie a fost prinsa in vara anului 2013 de o echipa formata din specialisti de la Grupul Milvus, Societatea Ornitologica Romana si Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu. Pentru a putea fi urmarita, atat in perioada de migratie, cat si in perioada de cuibarit, ornitologii i-au montat pe spate un transmitator satelitar cu greutatea de 45 de grame.

In total, 22 de acvile tipatoare mici au fost echipate cu aceste transmitatoare, din care doar doua mai sunt active: Arlie si Erika. Demersurile au fost realizate in cadrul proiectului LIFE "Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania" (detalii despre proiect puteti gasi pe www.pomarina.ro).

Acvila tipatoare mica (Aquila pomarina) este o specie considerata "in declin" pe suprafata intregii arii de raspandire, iar populatia sa mondiala este estimata la 20.000 de perechi. Romania ofera acestor pasari una dintre cele mai importante zone de cuibarit.

Anul acesta, proiectul LIFE de conservare a acestei specii in Romania a fost premiat de Comisia Europeana cu distinctia Best LIFE Project - drept unul dintre cele mai bune 13 proiecte implementate in anul 2014.