Se apropie sarbatorile si te aliniezi la start in cursa dupa daruri. Cum sa te descurci insa cu traficul aglomerat si lipsa de timp, atunci cand trebuie sa petreci ore in sir alergand dintre sute de cadouri? Solutia e simpla si rapida: cadouri facute de mana ta, in casa, cu florile, frunzele si ierburile pe care le ai in gradinita personala. Site-ul gardening.about.com sugereaza cinci sugestii de cadouri care nu necesita prea mult efort si de care prietenii vor fi incantati cu siguranta!

1. Zaharul aromatizat cu uleiuri din plante este foarte bun pentru prajituri, ceaiuri sau limonada. Alege cateva manunchiuri de menta, lavanda, rosmarin sau cimbru si piseaza-le intr-un vas, pentru a lasa cat mai mult ulei. Adauga apoi o cana de zahar si acopera vasul, lasandu-l intr-un loc racoros si ferit de lumina soarelui. Din cand in cand, amesteca zaharul, pentru a permite uleiurilor sa se distribuie omogen. In doua saptamani, poti folosi zaharul pentru tot felul de bunatati sau il poti face cadou celor dragi.

2. Lumanarile ornate manual sunt intotdeauna niste surprize placute. Pentru a impodobi o lumanare, e nevoie de frunze, flori si de o oala cu apa fiarta. Scufunda o lumanare cat mai mare in apa clocotita, timp de un minut, apoi insereaza frunzele si florile in ceara topita de la suprafata. Scufunda din nou un minut, pentru ca ceara sa acopere frunzele, apoi lasa lumanarea la scurs. Nu te ingrijora daca peretii lumanarii nu vor arata ca noi, asta face parte din farmecul cadourilor facute in casa.

3. Otetul cu diverse arome se obtine foarte simplu, daca il torni fierbinte peste cimbru, galbenele, usturoi, patrunjel, ardei iuti, rosmarin, tarhon sau chiar fructe. Nu doar ca vei obtine un condiment foarte aromat, ci si frumos colorat. Foloseste otetul alb, din vin si ai grija sa-l consumi repede. Nu tine decat cateva saptamani. Prietenii vor fi incantati daca, pe sticluta facuta cadou, vei adauga o eticheta vesela cu ingredientele folosite.

4. Plantele aromate isi pastreaza mirosul chiar si dupa ce s-au uscat. Un motiv in plus ca sa le folosesti la improspatarea aerului din sifoniere si camere. Trebuie doar sa le pui intr-un saculet legat la gura sau chiar sa iti umpli perna cu menta, cimbru, frunze de lamai, petale de trandafir sau rosmarin, iar somnul linistit nu va intarzia sa apara. Bune si intr-o cada cu apa fierbinte, aroma plantelor de gradina te va ajuta sa te relaxezi.

5. Orice iubitor de natura se va bucura la primirea unor seminte de plante, pe care le sa le poata creste de unul singur. Fie ca ai strans seminte de legume, de flori sau de plante aromate, poti face un cadou “viu” celor dragi: strange semintele intr-un plic sigilat si lipeste pe el instructiunile de crestere, precum si o poza cu planta ajunsa la maturitate. Plicul poate fi insotit de o felicitare, de unelte de gradinarit sau orice alt cadou pe care ti-l sugereaza imaginatia.