Intr-o perioada in care fenomenele meterologice extreme precum seceta si inundatiile sunt din ce in ce mai frecvente, nivelul marii creste, iar ghetarii se topesc, natura are din ce in ce mai mult de suferit. Cum puteti combate schimbarile climatice? Prin gesturi simple. Risipiti mai putina mancare si apa, folositi surse de energie care provoaca mai putina poluare si reciclati corect deseurile, noteaza fao.org.

Cum puteti ajuta naturaFoto: FAO
  • Nu risipiti apa

Optati pentru un dus scurt, decat pentru o baie. Pentru o baie in cada se folosesc cu cateva zeci de litiri mai multa apa decat pentru un dus de 5-10 minute. Opriti apa in timp ce va spalati pe dinti. La curatarea dintilor cu robinetul deschis se folosesc 6 litri de apa, in timp ce cu robinetul oprit se utilizeaza mai putin de 1 litru de apa. Daca observati scurgeri, reparati-le! Un robinet stricat poate irosi mai mult de 11 mii de litri de apa intr-un an.

  • Diversificati-va dieta

In loc de o masa la care serviti carne, o data in saptamana incercati sa consumati doar legume (inclusiv leguminoase, cum ar fi linte, fasole, mazare si naut). Pentru producerea si furnizarea carnii sunt folosite mai multe resurse naturale, in special apa, decat pentru culturile vegetale. Descoperiti unele retete gustoase cu leguminoase si cateva detalii interesante despre ele oferite in cadrul Anului International al Leguminoaselor.

  • Pastrati solul si apa curate

Evacuati gunoiul iar pentru curatarea locuintei alegeti vopsele si alte produse chimice care nu contin inalbitori sau alte substante chimice puternice. Prin evacuarea gunoiului si utilizarea produselor ecologice, puteti limita contaminarea apei si degradarea solului.

  • Alegeti fructe si legume "urate"

Incercati unele fructe si legume care nu arata bine estetic, altfel, ar putea ajunge la deseuri. Fructele sau legumele care nu arata bine de multe ori sunt aruncate, deoarece acestea nu indeplinesc standardele estetice. Dar, de fapt, au acelasi gust, daca nu chiar unul mai bun.

  • Nu va lasati pacaliti de etichete

E o mare diferenta intre termenii "a se consuma de preferinta inainte de" si "valabil pana la". Uneori, produsele alimentare sunt sigure pentru consum dupa ce termenul "a se consuma de preferinta inainte de" a expirat, in timp ce data indicata pentru "valabil pana la" este cea care indica ca produsul nu mai este sigur pentru consum. Verificati inscriptiile inainte de arunca produsul.

  • Limitati utilizarea plasticului

Cumparati bunuri ambalate modest, aduceti propria punga atunci cand faceti cumparaturi, utilizati sticle de apa si cesti de cafea reutilizabile.

  • Depozitati mancarea cu intelepciune

Cand depozitati mancarea in dulapuri sau frigider, mutati produsele mai vechi mai in fata si produsele noi in partea din spate. Utilizati recipiente etanse pentru a pastra alimentele proaspete in frigider si pachete inchise pentru a preveni compromiterea lor de catre insecte.

  • Pretuiti mancarea ramasa

Daca ati gatit prea mult, nu aruncati mancarea ramasa! Congelati o parte si o puteti consuma in alta zi sau o puteti transforma in alt fel de mancare pentru masa de a doua zi. Daca va aflati intr-un restaurant, amintiti-va ca "mai putin inseamna mai mult". Cereti o jumatate de portie, daca credeti ca una completa ar putea fi prea mare si cereti sa vi se puna resturile ramase la pachet. Din nou, veti economisi bani si mancare.

  • Cumparati local. Cumparati de la 0 KM distanta

Prin cumpararea produselor locale, puteti sprijini intreprinderile din imediata vecinatate astfel reducand amprenta dvs. alimentara - de exemplu, prin prevenirea camioanelor de transport sa faca curse pe distante lungi.

  • Aflati mai multe despre deseuri

In plus, fata de reducere, re-utilizare si reciclare, aflati mai multe despre modul de reciclare sau de dispunere a articolelor de uz casnic, care nu ar trebui sa fie aruncate intr-un cos de gunoi normal: baterii, vopsele, telefoane mobile, medicamente, produse chimice, ingrasaminte, anvelope, cerneala, etc. Acestea pot fi daunatoare mediului inconjurator, in special in cazul in care acestea intra in contact cu panza freatica.