In ziua de azi, stresul si problemele cu care ne confruntam isi pun amprenta asupra sanatatii si linistii noastre sufletesti. Tot mai multi dintre noi uita sa se bucure de lucrurile marunte care li se intampla, uita sa isi descreteasca fruntile si uita ca existe metode si cursuri pentru relaxare. Una dintre metodele cele mai eficiente, recomandate atat de medici cat si de psihologi, este Yoga - exercitiu de mentinere a sanatatii, echilibrului si de reducere a stresului.

Yoga este o disciplina spirituala ce urmareste atingerea controlului asupra corpului si mintii in vederea utilizarii lor ca instrumente perfecte ale cunoasterii de sine si ale lumii in care traim. Prin practicarea perseverenta, yoga poate conduce la idealul unificarii corpului si a mintii, idealul de om complet.

Exista patru forme fundamentale de Yoga: Raja yoga, Karma yoga, Jnana yoga, Bhakti yoga. Raja este cea mai cunoscuta si practicata forma de Yoga in Occident, existand in partica un sistem gradat in opt nivele: Yama (abtinerea), Niyama (respectul), Asana (exercitii fizice), Pranayama (controlul), Pratyahara (abstractia), Dharana (concentrarea), Dhyana (meditatia) si Samadhi (eliberarea).

Doamna Maria Georgescu, in varsta de 58 de ani, practicanta de yoga de sase saptamani, a declarat: "Initial m-am inscris la acest curs din curiozitate. Am la birou cateva colege care practica yoga de mai mult timp si am vazut o schimbare la ele. Cand le-am intrebat ce au facut, mi-au spus ca practica yoga de ceva timp. Am hotarat atunci, impreuna cu alti doi colegi, sa ne inscriem la cursurile de yoga. Dupa primul curs, le-am spus colegilor mei: E atat de greu si nu cred ca o sa pot face toate aceste lucruri. Unul dintre ei m-a incurajat, spunandu-mi: Daca vei exersa mai mult, aceste practici ti se vor parea simple, iar tu te vei simti mult mai bine. Asa ca am mers in continuare la cursuri...si chiar am inceput sa ma simt mai bine."

Pe de alta parte, un instructor al unui club de yoga din Bucuresti a declarat: " Practicarea yogai te face sa te simti mult mai bine, mai sanatos, mai inteligent, iar cei care practica constant descopera ca yoga chiar te schimba in acest sens. Exista mai multe tipuri de yoga: pentru imbunatatirea conditiei fizice, pentru meditatie, iar unele le cumuleaza pe cele doua.". Instructorul a mai precizat ca pretul acestor cursuri este accesibil si ca exista reduceri pentru studenti, pensionari si someri.

Organizatori cursuri de yoga:

Grupul national de studiu si practica Yoga - www.gnspy.org

Sahaya Yoga Bucuresti - www.sahajayoga.ro

Scoala de Yoga MISA - www.yogaesoteric.net (ofera si cursuri prin corespondenta)

Yoga Club - www.yoga-club.ro