Autoritatile americane s-au declarat ingrijorate ca unul dintre cele mai cautate produse ale grupului farmaceutic Pfizer - medicamentul anti-fumat Chantix - duce la accentuarea sau crearea unor tendinte sinucigase. Reprezentantii organizatiei "Food and Drugs Administration" s-au declarat extrem de ingrijorati de acest aspect, dupa ce au constat aproape 500 de cazuri de comportament cu tendinte sinucigase si 39 de decese in urma utilizarii medicamentului, transmite Reuters.

"Exista mai multe astfel de cazuri, care pot fi puse in legatura cu utilizarea medicamentului. Chantix ar putea fi cauza afectiunilor psihiatrice, chiar si in cazul in care acestea au fost tinute sub control pana la utilizarea lui" - afirma autoritatile americane.

Firma de medicamente a adaugat deja mesaje de avertizare pe eticheta Chantix. Vanzarile au totalizat 280 de milioane de dolari in ultimele trei luni ale anului trecut. Medicamentul era considerat ca fiind unul dintre cele mai eficiente impotriva tutunului.

Potrivit studiilor, 43,9% din numarul persoanelor care fumau cel putin 10 tigari pe zi au putut renunta la fumat dupa 12 saptamani de folosit Chantix.