Cand Ozzy Osbourne a lansat melodia "No more tears", nici nu stia ce mesaj vizionar are: o echipa de cercetatori americani a adus "ceapa fara lacrimi" in atentia generala prezentand-o, dupa numeroase teste de laborator, in cadrul unui simpozion international. Acest tip modificat de ceapa ar putea intra in uzul casnic in urmatorii zece ani, sustin cercetatorii.

Dr. Eady, coordonatorul proiectului "ceapa fara lacrimi", sustine ca acesta este inca in stadiu de dezvoltare, conform crop.cri.nz. Daca lucrurile merg bine insa, in circa zece ani acest tip de ceapa ar putea fi folosit in toate bucatariile.

Efectul substantelor din ceapa care ne fac sa lacrimam este anihilat printr-o tehnologie de modificare a genelor. "Doar acest efect este eliminat, in rest ceapa isi pastreaza aceleasi proprietati ca si pana acum", sustine dr. Eady.

Acesta mai sustine ca ceapa fara lacrimi este un proiect foarte interesant, provocarea constand in posibilitatea de a creste acest tip de ceapa pe scara larga.

"Populatia globala creste din ce in ce mai mult si avem nevoie de hrana. Recoltele naturale se reduc, pe cand acest tip de ceapa ar putea fi cultivat la scara larga, deoarece isi pastreaza proprietatile naturale", sustine dr. Eady.

Pana la probe contrare insa, o parte dintre tarile europene (Ungaria, Austria, Grecia, Polonia şi Franţa) au interzis cultivarea legumelor modificate genetic, cum ar fi soia sau porumbul.