Dupa mai bine de 20 de ani de incercari, desi se afla foarte aproape de momentul crearii un vaccin anti-HIV, oamenii de stiinta nu mai pot avansa cu cercetarile. Cel putin asta crede un biolog, castigator al premiului Nobel.

Profesorul David Baltimore, presedintele Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei (AAAS), este de parere ca lupta pentru aceasta descoperire este prea importanta pentru a putea renunta, cu toate ca unii cercetatori cred ca un astfel de vaccin nu va fi creat niciodata.

"Este o mare provocare deoarece pentru a controla HIV din punct de vedere imunologic, cercetatorii trebuie sa "intreaca" natura - sa creeze ceva ce natura nu a reusit timp de 4 miliarde de ani", a declarat acesta.

In declaratia facuta la intalnirea anuala a AAAS in Boston, Prof. Baltimore a declarat ca HIV s-a dezvoltat in asa fel incat sa se apere de sistemul imunitar uman. "Cred ca virusul HIV a gasit o modalitate prin care sa "pacaleasca" total sistemul imunitar. De aceea trebuie sa facem ceva mai bun decat a dat natura", a spus acesta.

Incercarile de a controla virusul prin anticorpi sau prin cresterea sistemului imunitar au esuat. Acest lucru a facut ca cercetatorii sa isi piarda speranta. Oamenii de stiinta s-au orientat spre noile tehnici, precum terapia cu ajutorul celulelor stem si a genelor. Desi cercetarile sunt la inceput, cercetatorii sunt optimisti.

"Incercam sa schimba genele din celulele stem", a declarat Prof Baltimore, unul dintre expertii in virusul HIV. "Dorim sa proiectam vectori care sa poata transporta genele care au un efect terapeutic", a mai spus acesta.

Prof Baltimore a castigat Premiul Nobel pentru Medicina in anul 1975.

Sursa: bbc.co.uk