Daca dai o raita prin piata, in weekend, si apoi printr-un supermarket, ajungi usor la concluzia ca oamenii cu bani mananca mai putin sanatos decat cei cu venituri mici. Acestia din urma aleg sa mearga la piata, unde gasesc legume proaspete, care costa putin si cu care pot indestula toata familia. Cei cu bani fie cumpara mancare gata preparata, fie isi umplu cosurile cu fructele si legumele care stau de zile bune in rafturile magazinelor.

Fructele si legumele cumparate „de la tarani” sunt mai gustoase decat cele importate din alte tari, care se vand in supermarket. In plus, fructele si legumele proaspete sunt mai bune decat cele la conserva, inghetate sau semipreparate.

In cele mai multe cazuri, contin mai multe substante nutritive benefice pentru organism fata de cele din import. Fructele din conserve au fost oparite inainte sa fie imbuteliate, ca sa fie eliminate bacteriile. Din pacate prin acest proces sunt distruse vitaminele si mineralele din ele.

Fructele si legumele proaspete nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta echilibrata. Nici nu se poate face o comparatie intre fructele si legumele proaspat culese si aduse la piata si cele care vin de peste mari si tari si stau cu saptamanile in supermarketuri, fara sa-si schimbe culoarea si consistenta.

In ceea ce priveste pretul fructelor romanesi fata de cele aduse din strainatate, un lucru este sigur: de cele mai multe ori, cele romanesti sunt mai scumpe. Depinde insa si de cine le vinde in piata. Daca vanzatorii le cumpara de la producatori, pretul creste considerabil. In orice caz, legumele sunt cu mult mai ieftine decat cele din supermarket, iar oferta mult mai variata.

Desi rareori este privit asa, mersul la piata este o experienta interesanta: nimic nu se compara cu mersul printre tarabele unei piete mari. Pe langa personajele foarte pitoresti pe care le intalnesti aici, te imbie fel de fel de miresme, la care cu greu le poti rezista.

Produsele din piata se schimba in functie de fiecare anotimp. Asa ca tot timpul veti gasi produse proaspete, gustoase, cu care nu va intalniti decat doua trei luni pe an.

Sursa: suite101.com