Inainte de a incepe sa citesti acest text, trebuie sa intelegi ca a te lasa de fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru tine insuti, ca fumator. Vei trai mai mult si vei avea garantat o viata mai sanatoasa. Chiar daca vei avea senzatii neplacute dupa ce vei renunta la fumat, niciuna nu se compara cu efectele dezastruoase pe care le are acest obicei asupra organismului.

Dezavantaje

Primul lucru pe care-l va observa un fumator cand renunta la tigari sunt schimbarile bruste de dispozitie. Dupa ce ai fumat probabil ani buni, ai ajuns intr-un punct in care apelezi la tigari mai ales cand esti stresat. Odata ce te lasi de fumat, nu vei mai putea apela la metoda asta, asa incat trebuie sa te astepti la o usoara depresie. Acest lucru se intampla unui mic procent de persoane care nu sunt suficient de puternice ca sa renunte.

Atat corpul, cat si mintea ta vor intampina greutati in a scapa brusc de un drog asa de puternic precum nicotina. Va fi nevoie de circa 3-6 luni pentru a scapa nu doar de dependenta fizica, ci mai ales de cea psihica.

Lucrul de care fostii fumatori se plang cel mai des este luarea in greutate. Acest lucru nu are legatura cu renuntarea la fumat in sine, ci cu faptul ca oamenii inlocuiesc obiceiul bagarii tigarii in gura cu alimente. Este o solutie naturala si sigura, atat timp cat este tinuta sub control.

Partile bune

Cum ramane cu avantajele care vin odata cu renuntarea la fumat? Sunt prea multe pentru a fi enumerate in totalitate, dar cele mai importante sunt ca tensiunea iti va mai scadea si ca vei avea un puls normal. Va scadea si riscul de a avea un infarct si ti se vor normaliza simtul mirosului si al gustului: dupa circa 3 luni mancarea si bautura vor avea arome despre care uitasesi ca exista.

Iti va creste capacitatea pulmonara si vei observa ca poti sa te misti mai usor, multumita aportului de oxigen catre muschi, care nu mai este impiedicat de substantele toxice din tigari.

De asemenea, dupa circa 2 luni isi va reveni si simtul tactil: vei observa ca buzele si degetele de la maini si picioare isi recapata sensibilitatea si ca poti simti mai bine texturile.

Dar, cel mai important, celor care renunta la fumat le scade probabilitatea de a se imbolnavi de cancer la plamani. La jumatate! De fapt, scade probabilitatea imbolnavirii de orice tip de cancer.

Daca vrei sa nu mai fumezi, apeleaza la medicul tau de familie pentru sfaturi. Exista solutii, dar cel mai important lucru este sa te hotarasti.

Sursa: grannymed.com