Mananca spanac si te vei simti ca un rege! Cateva beneficii ale acestei plante

de Veronica Radulescu     HotNews.ro
Joi, 20 martie 2008, 11:03 Life | Natural

Se stie de secole ca spanacul este o sursa de sanatate. Primii care l-au consumat au fost chinezii, prin secolul al VII-lea. Europenii l-au descoperit mai tarziu. La inceput il mancau doar regii. Cine i-a sfatuit sa-l manance nu stia probabil ca aceasta planta, pe care o poti confunda usor cu o buruiana, este plina de antioxidanti, vitamine si minerale.

Cercetatorii au demonstrat ca spanacul contine o multime de fitonutrienti - substante care incetinesc procesul de imbatranire. Ele mai au rolul de a lupta impotriva cancerului. De fapt, extractele de spanac folosite de cercetatori au redus aparitia cancerului de piele la animale si au incetinit inmultirea celulelor in cazul unor cancere de stomac.

Incidenta cancerului de san a scazut la femeile care au inceput sa manance spanac. In cazul barbatilor, s-au inregistrat mai putine cancere de prostata, datorita unei substante pe care o contine aceasta planta.

Femeile care isi fac griji din cauza osteoporozei ar trebui sa manance spanac pentru ca este bogat in calciu si vitamina K - benefica pentru oase. Aceasta vitamina are rolul de a normaliza circulatia sangelui si de a transporta calciul la oase.

Spanacul este recomandat si milioanelor de oameni care au probleme cardiovasculare. Efectele lui benefice se datoreaza antioxidantilor care lupta impotriva radicalilor liberi.

Spanacul le face bine si gravidelor. Contine acid folic - o substanta care contribuie la formarea de celule sanatoase si previne anomaliile sistemului nervos si ale coloanei vertebrale la fat. El mai are rolul de a preveni atacurile de cord.

Tot pentru femei este important de stiut ca spanacul reduce riscul aparitiei cancerului ovarian. Un flavonoid descoperit in spanac si in unele soiuri de varza reduce cu 40% aparitia acestei boli.

Suferi de artrita sau stii pe cineva care are astfel de probleme? In cazul asta, afla ca una dintre proprietatile spanacului este aceea de a detine si nutrienti anti-inflamatori.

Ca si in cazul morcovilor, s-a descoperit ca spanacul este bun si pentru vedere. Contine luteina - un antioxidant care protejeaza ochiul nu doar impotriva degenerarii maculei, ci si impotriva cataractei.

Sursa: ezinearticles.com
























8915 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    adagio (Joi, 20 martie 2008, 11:31)

    SG [anonim]

    De mentionat totusi ca spancul gatit, lasat o vreme sa se oxideze si apoi reincalzit e destul de toxic. Asa ca e bine sa fie consumat la o masa [sau sa nu fie reincalzit] sau si mai bine consumat crud [in salte, etc].
  • 0 (0 voturi)    
    spanac (Vineri, 21 martie 2008, 9:11)

    popeye [anonim]

    Salata de spanac cu cartofi si lamaie e senzationala, dar si spanacul gatit cu ochiuri e beton.
    • -1 (1 vot)    
      Salata de spanac (Vineri, 21 martie 2008, 10:47)

      Nae [anonim] i-a raspuns lui popeye

      popeye,
      Daca e senzationala da-ne-o si noua, te rog!
  • -1 (1 vot)    
    regele si spanacul (Sâmbătă, 22 martie 2008, 16:55)

    cititor [anonim]

    Mananca spanac si te vei simti ca un rege!
    In special cand stai pe Tron.


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version