Esti prea ocupat sa faci sport? Afla ca nu esti singurul care gaseste o astfel de scuza. Cand vine vorba sa se victimizeze, oamenii sunt foarte inventivi. Nascocesc fel de fel de lucruri ca sa iasa basma curata. Nu-si dau seama ca singurii care pierd sunt ei insisi.

1. Nu ai timp. Stim! Este scuza pe care o invoca cei mai multi, insa exista o solutie pentru toate. Daca, prin absurd, n-ai o jumatate de ora la dispozitie sa faci miscare, sigur gasesti cate 10-15 minute, care, puse cap la cap, fac 30 de minute. Trezeste-te mai devreme si fa cateva exercitii de inviorare. Renunta la lift. Nu uita ca exercitiile iti dau energie si, cu cat ai mai multa, cu atat vei realiza mai multe lucruri ziua respectiva.

2. Nu poti face sport toata viata. Cand te gandesti ca exercitiile fizice ar trebui sa faca parte din rutina zilnica, te simti coplesit. Stai linistit! Nu trebuie sa-ti schimbi viata peste noapte. Incepe prin a-ti propune tinte mici: sa urci pe scari in fiecare zi, sa te plimbi cate 10 minute dimineata sau sa ridici greutati. Cu timpul, poti sa maresti timpul si sa incerci lucruri noi.

3. Exercitiile sunt dureroase! Nu trebuie sa pedalezi pana iti dai sufletul. Ar trebui sa poti purta o conversatie in timp ce mergi pe bicicleta. Daca vrei sa slabesti, ar fi bine sa iti pui cateva greutati in plus la aparat, insa nu atat de multe incat sa faci hernie sau intindere musculara.

4. Nu te motiveaza nimic sa faci sport. Daca esti obosit, stresat sau te-ai plictisit, este greu sa mai continui. Pentru a preveni acest lucru, schimba-ti programul la 4-6 saptamani, incearca ceva nou, mareste numarul de exercitii, intensitatea sau durata.

5. Vrei sa faci sport, dar in timpul liber trebuie sa ai grija de copii. Nu trebuie sa-ti neglijezi familia si sa mergi la sala. Incearca sa faci sport in timp ce dorm copiii sau pune-i si pe ei sa faca miscare. Scoate-i in parc, alergati, jucati fotbal, tenis etc.

6. Nu stii ce exercitii sa faci. In ziua de azi, aceasta scuza nu se sustine. Exista atatea carti, reviste, site-uri, DVD-uri pe tot felul de teme, incat numai daca nu vrei, nu stii.

7. Nu ai vazut nicio schimbare la felul in care arati. Nu slabesti indeajuns de repede?

Bine ai venit in realitate. Nu te ingrasi peste noapte si nici nu slabesti cat ai bate din palme. Cand te apuci de sport, da-i organismului timp sa reactioneze. S-ar putea sa aiba nevoie de pana la 12 saptamani, inainte sa inceapa sa arate asa cum iti doresti. Intre timp, incearca sa te bucuri de celelalte beneficii pe care ti le ofera sportul.

8. Nu-ti permiti un abonament la sala. Nu trebuie neaparat sa mergi la sala ca sa faci sport. Poti merge pe jos, oricat de mult vrei. Greutatile sunt ieftine si pot fi folosite pentru o multime de exercitii. Sa nu mai vorbim de nenumaratele filmulete cu gimnastica aerobica, disponibile pe internet.

9. Ai tot incercat sa faci sport, dar tot de atatea ori te-ai si lasat. Oamenii renunta repede pentru ca isi planifica prea multe sedinte de antrenament, muncesc prea mult, fara pauza si obosesc. Pentru a nu ajunge in aceasta situatie, este bine sa nu te entuziasmezi prea tare si sa nu uiti sa introduci in program si cateva pauze.

10. Urasti sa faci sport. Trebuie sa intelegi ca sportul este necesar cu atat mai mult cu cat ai o profesie sedentara. Daca nu-ti place sa alergi, gaseste altceva care sa ti se potriveasca. Poti merge cu bicicleta sau poti urca pe munte. Incearca sa faci anumite lucruri inainte sa spui ca nu-ti plac.

Sursa: about.com