Consumarea unui ou pe zi creste riscul de moarte prematura in cazul barbatilor, spun cercetatorii.

Mancatul a sapte sau mai multe oua pe saptamana creste cu 23% riscul decesului prematur, comparativ cu barbatii care au mancat mai putine oua. Riscul creste si mai mult in cazul barbatilor care sufera de diabet.

Conform dailymail.co.uk, aceasta recenta descoperire ar putea reaprinde discutiile privind cate oua este sanatos sa mananci, discutii pe care nutritionistii nu le-au mai reluat in ultimii 10 ani.

Consumul crescut de oua devine periculos din cauza cantitatii crescute de colesterol pe care acestea o contin. In timp, colesterolul se depun pe vasele de sange, provocand afectiuni coronariene. Multi experti cred insa ca acest risc este exagerat, avand in vedere ca multi oameni apeleaza la diete bogate in proteine si colesterol.

Cercetatorii spun, in urma studiului, ca "cel mult sase oua pe saptamana nu afecteaza organismul, insa consumarea a peste 7 oua pe saptamana a crescut cu 23 % riscul de moarte prematura, in special in cazul diabeticilor, care au inregistrat o crestere evidenta a numarului de infarcte".

Pe de alta parte, barbatii care au consumat mai multe oua erau, de asemenea, in varsta, supraponderali si inclinati catre consumul de alcool sau tutun - factori care cresc si mai mult riscul de a face infarct.

"Atentie insa, ouale sunt ca oricare alt fel de mancare; nu exista oua bune si oua rele, conteaza doar felul in care le includem intr-o dieta sanatoasa", au mai spus cercetatorii.