Celulele care marcheaza linia gurii ar putea reflecta cat de afectati iti sunt plamanii din cauza fumatului, sustin cercetatorii de la Universitatea din Texas.

Examinarea tesutului care margineste buzele ar putea sa-i scuteasca de multe neplaceri pe pacientii suspecti de cancer pulmonar sau alte afectiuni cauzate de fumat, spune oncologul Li Mao, conform medicalnewstoday.com.

"Aceleasi informatii pe care le-am obtine printr-o bronhoscopie, le putem strange si printr-o examinare orala", sustine Mao.

Se pare ca exista o corelatie intre celulele care marginesc plamanii si cele care se afla pe linia buzelor. Acestea au fost examinate pe 125 de fumatori cronici, care au dat probe de tesut oral si pulmonar, analizele repetandu-se dupa 3 luni.

In cazul ambelor examinari s-au gasit asemanari puternice intre reactiile din celulele pulmonare si cele prelevate oral.

"Studiul nostru arata ca epiteliul oral poate fi folosit pentru a arata modificarile celulare care au loc in tesuturi mai putin accesibile. E o metoda mult mai comoda de a observa ce schimbari au loc in plamanii fumatorilor cronici", spune Manisha Bhutani, initiatorul studiului.

"Studiul creste posibilitatea de a afla cine are un risc mai crescut de cancer la plamani. Nu este vorba insa doar de cel pulmonar, ci si de cancerul la pancreas, creier sau faringe, toate aceste forme fiind asociate cu fumatul", mai spune Buthani.