Nivelul ridicat de poluare din ultimii ani ar putea avea legatura cu moartea a mii de bolnavi de pneumonie, sustine un studiu britanic.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Birmingham a studiat gradul de poluare si rata mortalitatii din 352 de localitati din Marea Britanie, in perioada cuprinsa intre 1996 si 2004.

Oamenii de stiinta au raportat o "stransa legatura" intre cele doua, acestia adaugand insa ca si factorii sociali ar putea avea un rol important, sustine BBC.

Cercetatorii au analizat cate decese au avut loc in fiecare zona suprapopulata, apoi au comparat rezultatele cu nivelul de poluare, fiind luate in considerare si emisiile de gaz de esapament.

De-a lungul a opt ani, in Anglia au murit aproape 400.000 de persoane din cauza pneumoniei, insa numarul de pacienti difera foarte mult de la o zona la alta. Londra a inregistrat cel mai mare numar de decese, in timp ce localitatea Berwick-on-Tweed a avut cele mai putine.

In zonele in care s-au inregistrat mai multe cazuri de pneumonie, s-a observat, de asemenea, un numar mai crescut de pacienti cu afectiuni cardiace si cancer.

"S-a observat o rata a mortalitatii mai crescuta in zonele mai poluate", sustine profesorul George Knox, care a scris raportul. "Cel mai evident efect a fost cresterea deceselor cauzate de pneumonie, iar principala sursa de emisii care polueaza este transportul rutier", a mai spus acesta.

Cercetatorii estimeaza ca numarul deceselor in exces - sau cel putin acelea care ar putea fi atribuite poluarii - se apropie de cel inregistrat in 1952, atunci cand smogul londonez a omorat circa 4.000 de oameni.

Specialistii in afectiuni pulmonare sustin insa ca era nevoie de o cercetare mai detaliata inainte de a se declara, in mod public, ca exista o legatura clara intre pneumonie si excesul de gaze de esapament.

"Ce arata acest studiu insa, este ca numarul deceselor din cauza pneumoniei si a cancerului de plamani variaza, in mod clar, in functie de zona geografica", a afirmat Richard Hubbard, de la British Lung Foundation.

"Acest lucru ar putea sugera ca factorii sociali - precum saracia, fumatul, posibil si poluarea - au destula greutate in prevenirea deceselor cauzate de afectiunile pulmonare", a mai adaugat acesta.