Copiii care au un caine acasa sunt mult mai putin expusi riscului de a dezvolta alergii respiratorii, potrivit unui studiu german care apare in numarul din mai al Revistei europene de pneumologie.

Cercetarile care dureaza de sase ani si in timpul carora au fost observati 9 000 de copii au aratat ca sistemul imunitar al copiilor care au caine in casa este mai putin sensibil, iar acestia prezinta un risc mai mic de imbolnavire cu astm sau de a face alte alergii respiratorii.

Nu se stie insa exact de ce cainii protejeaza copiii de alergii, dar una din variantele luate in calcul de specialisti ar fi ca germenii adusi in casa de caine pe blana sa ii ajuta sa-si intareasca sistemul imunitar prin expunerea precoce la numerosi agenti infectiosi, scrie Reuters.

Intrucat nu au descoperit inca mecanismul prin care cainii reduc riscul de alergii respiratorii, cercetatorii spun ca este prea devreme sa recomande parintilor sa le cumpere copiilor un caine.

Cercetarile continua insa, iar raspunsul ar putea fi dat peste patru ani cand copii supusi studiului vor atinge varsta de 10 ani.