Cate oua ai mancat de Pasti ... in afara de cele de ciocolata? Medicii recomanda unul, cel mult doua, insa exista o multime de persoane care se mandresc ca, desi tot anul nu sufera ouale fierte, de Pasti pot manca o gramada, fara sa pateasca nimic. Cu toate ca de-a lungul timpului au capatat o reputatie proasta, ouale nu fac atat de mult rau pe cat se banuieste. Evident, ele nu trebuie consumate in exces.

Ouale sunt bune pentru vedere. Potrivit studiilor, un ou pe zi poate preveni cataracta si degenerarea maculara, principala cauza a orbirii la persoanele in varsta. El are aceasta caracteristica datorita continutului de luteina si zeaxanthin, doi antioxidanţi puternici ce previn apariţia afecţiunilor oculare.

Desi se spune ca nu sunt recomandate cardiacilor, din cauza continutului mare de colesterol, cercetatorii americani vin sa infirme acest mit. Ei sustin ca nu exista nicio legatura intre consumul de oua si bolile de inima. De fapt, consumul regulat de oua previne aparitia cheagurilor de sange, producerea unui infarct sau a unui atac de cord.

Se credea ca ouale cresc nivelul colesterolului in sange, insa nu este asa. Astazi, oamenii de stiinta au concluzionat: continutul de colesterol din mancare si cel din organismul uman nu au o asa de stransa legatura precum se spune. Dupa ce s-a demonstrat ca grasimile saturate sunt cele care influenteaza in cea mai mare masura nivelul colesterolului, majoritatea nutritionistilor le recomanda celor care vor sa duca o viata sanatoasa, sa consume unu - doua oua pe zi.

Ouale pot preveni aparitia cancerului de san. O alta cercetare arata ca riscul de a dezvolta aceasta forma de cancer a scazut aproape la jumatate in cazul femeilor care mananca cel putin 6 oua pe saptamana.

Ouale sunt o sursa bogata de choline, o substanta necesara organismului care ajuta la functionarea creierului, sistemului nervos si a sistemului cardiovascular. Un galbenus de ou contine in jur de 300 de micrograme de choline.

Tot ouale te ajuta sa ai par si unghii frumoase si sanatoase, datorita continutului de vitamine si minerale. Daca vrei sa-ti creasca mai repede parul, incearca sa mananci oua mai des, mai ales daca in ultima perioada ai dus lipsa de alimente bogate in vitamina B12.

Ce alte vitamine mai contin ouale? Vitamina A (buna pentru piele), vitamina D (intareste oasele, crescand absorbtia calciului), vitamina E (protejeaza celulele impotriva oxidarii). In ceea ce priveste mineralele, ouale contin: fier (ajuta la inmultirea celulelor rosii), calciu (bun pentru dinti si oase), iod (ajuta la buna functionare a tiroidei), zinc si selenium.

Sursa: healthdiaries.com