Un creier mai mare te face automat mai inteligent? Persoanele oarbe chiar aud mai bine decat cei care vad? Si de ce, odata ce ti-a intrat in cap o melodie enervanta, nu mai poti scapa de ea? Exista multe mituri legate de creierul nostru, dar sunt si multe lucruri adevarate. Doi neurologi, Sandra Aamodt si Sam Wang, explica o parte dintre cele mai surprinzatoare secrete ale materiei cenusii, arata dailymail.co.uk.

1. Nu poti sa te gadili singur: Adevarat

Atunci cand un doctor consulta un pacient care se gadila, pune mana acestuia peste a sa, pentru ca pacientul sa nu se mai gadile. De ce functioneaza? Pentru ca indiferent de cat de rau te-ai gadila, nu te poti gadila singur.

Asta se intampla deoarece creierul se concentreaza pe senzatiile venite din exterior. Astfel, nu risca sa "piarda" informatii importante venite din mediul inconjurator, in defavoarea senzatiilor cauzate de propriile actiuni. Pe scurt, din instinct de autoconservare, tu nu ti-ai face singur rau, asa incat creierul se concentreaza pe varianta mai riscanta pentru tine, respectiv mediul extern.

De exemplu, vei percepe destul de putin textura sosetelor tale, in schimb vei simti clar o mana care ti se asaza pe umar.

2. A privi o fotografie este mai solicitant decat a juca sah: Adevarat

Cand inginerii au incercat prima oara sa programeze computere care sa imite abilitatile umane, le-a fost relativ usor in cazul realizarii actiunilor logice, matematice, cum ar fi, spre exemplu, mutarile dintr-un joc de sah. Le-a fost insa foarte greu sa faca un computer sa descifreze ce continea o imagine.

Un motiv pentru care se intampla acest lucru este dificultatea identificarii obiectelor de sine statatoare. Iti vei da seama de acest ambiguitate atunci cand nu vezi foarte bine un obiect si il confunzi. De exemplu, ca atunci cand ti se pare ca vezi o piatra in mijlocul unei strazi intunecate, care se dovedeste a fi, la o privire mai atenta, o pisica.

3. Iti folosesti doar circa 10% din creier: Fals

Desi jumatate din populatia globala crede acest lucru, de fapt iti folosesti creierul in totalitate, in fiecare zi.

Motivul pentru care acest mit a rezistat atat de mult este pentru ca spune ce ne dorim sa auzim. Are un mesaj optimist: "Daca ne folosim doar 10% din creier, gandeste-te ce-am putea face daca ne-am folosi chiar si un pic din restul de 90%".

Adevarul este ca toate tipurile de activitati, chiar si cele mai simple, ne pun in functiune tot creierul.

4. Cascatul revigoreaza activitatea cerebrala: Adevarat

Asociem cascatul cu plictiseala si oboseala, insa de fapt acesta ne trezeste. Cascatul aduce mai mult aer in plamani si mai mult oxigen in sange, facandu-ne mai alerti.

Gandeste-te la cascat ca la incercarea corpului tau de a deveni alert in situatiile in care se cere acest lucru. Cascatul este contagios. Nimeni nu stie sigur de ce, dar ar putea fi un semnal pe care o persoana il transmite alteia cum ca este nevoie de mai multa "viata".

Cascatul nu este contagios la alte mamifere, dar se crede despre caini ca trag un cascat atunci cand incearca sa linisteasca alti catei.

5. Orbii aud mai bine: Fals

Orbii nu detecteaza mai bine sunetele, insa au o memorie mai buna. Pentru ca nu o pot folosi pe cea vizuala, ei trebuie sa pipaie mai multe obiecte de mai multe ori, pentru a se putea orienta. In acest fel, isi dezvolta memoria spatiala.

De asemenea, au aptitudini lingvistice mai bune, incluzand intelegerea mai rapida a sensului frazelor. Ei isi dezvolta aceste abilitati folosind portiunea cerebrala care nu este folosita pentru a vedea.

6. Jocurile pe computer te ajuta sa poti face mai multe lucruri deodata: Adevarat

Lumea moderna este plina de actiune non-stop: mesagerie instantanee, e-mail, jocuri video si toate par sa se intample in acelasi timp. Daca ai peste 30 de ani, te-ai intrebat probabil cum de tinerii nu sunt coplesiti de toata aceasta agitatie. Pur si simplu, creierul lor este mai antrenat sa se descurce in astfel de situatii.

Un antrenament bun in acest sens sunt jocurile video - le stiti, acelea pe care parintii le urasc in general, al caror scop este sa impusti cat mai multi inamici inainte ca ei sa te impuste pe tine. Aceste jocuri necesita atentie distributiva si reactii rapide.

Conform unui studiu, studentii care jucau in mod constant jocuri de actiune procesau mai rapid informatia, puteau face mai multe lucruri deodata si puteau schimba imediat domeniul de activitate.

7. Un creier mai mare te face mai inteligent: Fals

Marimea creierului tau nu reflecta si gradul de inteligenta. Daca stam sa ne gandim, creierul lui Einstein avea dimensiuni normale. Inteligenta ar putea depinde insa de momentul in care se formeaza sinapsele. Acestea cresc si se micsoreaza de-a lungul copilariei si al adolescentei, iar gradul de modificare al acestora ar putea avea impact asupra inteligentei.

8. Melodiile enervante sunt greu de uitat: Adevarat

Nu e nimic mai enervant decat versul unui cantec care iti revine obsesiv in minte. De vina este abilitate creierului de a-si aduce aminte diferite secvente.

Avem nevoie sa rememoram diverse secvente de-a lungul zilei, de la miscarile pe care le facem atunci cand semnam un act sau facem o cafea, pana la traseul pe care-l urmam pentru a ajunge acasa.

Atunci cand te gandesti la o bucata dintr-un cantec, creierul tau ar putea-o asocia automat cu una dintre aceste secvente. Rememorand secventa, vei memora si mai bine bucata muzicala, creandu-se un mic cerc vicios. Acesta este un ciclu care ajuta la stocarea amintirilor.

Cum poti scapa de el? O metoda ar fi sa asociezi melodia cu o alta secventa. Sau poti gasi un cantec si mai stresant, sperand ca tratamentul nu va fi si mai enervant decat problema de la inceput :)