Zece alimente sanatoase, transformate in adevarate bombe calorice
1. Pizza
Pizza este incadrata la categoria „junk food” de majoritatea consumatorilor occidentali. Insa, ceea ce ei nu stiu este ca pizza gatita dupa "legile" italiene este mult mai gustoasa si sanatoasa. Marile lanturi de fast-food au inlocuit ingrediente proaspete cu unele ieftine ce contin conervanti, comercializand o pizza plina de calorii si substante care nu fac bine organismului.
2. Cereale la micul dejun
Cerealele adevarate, precum graul, orzul si ovazul, au fost pe vremuri cea mai importanta hrana a omenirii. Producatorii de mancare au deturnat sensul cuvantului „cereale”. Adaosul mare de zahar, siropuri si conservanti alimentari fac din cereale un desert ambalat in pungute de plastic. Daca cerealele mai sunt invelite si in ciocolata sau miere, atunci e clar ca sunt incarcate cu aditivi si coloranti.
3. Produsele organice
Produsele organice nu sunt mai sanatoase decat alimentele obisnuite, consumatorii fiind indusi in eroare de mentiunea ca aceste produse au calitati nutritive superioare. Studii recente au aratat ca mancarea organica nu are o valoare nutritiva mai ridicata decat produsele conventionale, aceasta afirmatie fiind doar o strategie a producatorilor de a face mai multi bani. Astfel, a aparut si categoria "organic junk food", adica acelasi amestec obisnuit de ingrediente, numai ca aceasta data produsele sunt organice.
4. Painea feliata
In cantitati mici, painea este un aliment sanatos, continand mai mult calciu decat orezul, fibre si este bogata in magneziu. Painea adevarata este alcatuita din faina si apa, cu un varf de sare si drojdie. Cea existenta pe piata, feliata si ambalata frumos in pungi de plastic, contine in plus zahar, sirop de porumb si o multime de alte ingrediente. Are un termen de valabilitate foarte mare si este una dintre principalele cauze ale obezitatii si diabetului.
5. Popcorn
Floricelele de porumb, facute in casa, sunt bogate in fibre si destul de sarace in calorii daca sunt preparate in ulei putin saturat, si au putina sare. Popcornul comercializat contine insa zahar, sare si grasimi care tripleaza numarul de calorii. daca mai este preparat si la cuptorul cu microunde, atunci popcornul reprezinta un un adevarat pericol pentru organism, din cauza listei interminabile de ingrediente nesanatoase.
6. Cartofii Russet
Povestea cartoful Russet (cartoful rosu) incepe in 1872, cand horticultorul Luther Burbank a incercat sa imbunatateasca cartoful irlandez, obtinand un hibrid mai rezistent la boli. Acesta a fost introdus in Irlanda, pentru a combate foametea. Studii efectuate in ultimii ani au aratat insa ca alimentele modificate genetic sunt nesanatoase si au o valoare nutritiva mult mai mica. Nici cartofii Russet nu face exceptie, desi sunt mai ieftini si mai rezistenti. Amidonul din acest tip de cartof este rapid transformat in glucoza, marind riscul de diabet si obezitate.
7. Ceaiul verde
Originar din Asia, ceaiul verde este deja cunoscut in intreaga lume pentru proprietatile sale diuretice, antioxidante si pentru continutul crescut de vitamine. Daca in China si Japonia ceaiul verde este cea mai consumata bautura, pe langa apa, in Europa si Statele Unite situatia nu este la fel de buna. Majoritatea occidentalilor nu agreeaza gustul acestui ceai, drept pentru care producatorii de bauturi profita de acest lucru si isi vand produsele, pline de zahar si conservanti.
8. Supele instant
Supa este excelenta pentru o nutritie sanatoasa. Gatita din zarzavaturi si legume, cu adaos de carne slaba, supa ramane un aliment hranitor si revitalizant, care se prepara repede si nu este deloc costisitoare. Insa, tot mai multi oameni au ajuns sa apeleze la supele instant din lipsa de timp. Desi sunt usor de preparat, aceste supe nu sunt deloc sanatoase. Ele contin un numar mare de grasimi periculoase, sodiu si conservanti artificiali. O cana de supa instant contine aproximativ 1000mg de sare iar aceasta cantitate este imensa, in conditiile in care doza zilnica maxima este de 2000 mg de sare.
9. Iaurtul cu fructe
Iaurtul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, fiind bogat in proteine, potasiu, magneziu si vitaminele B2 si B12. De asemenea, contine o serie de bacterii necesare digestiei, ajutand la mentinerea microflorei din intestine si la intarirea imunitatii. Cu timpul insa, fabricantii de iaurturi au uitat de rolul acestuia in alimentatie si au incercat sa-l faca mai gustos, folosind aditivi alimentari, fructe si mult zahar. De aceea, produsele vandute pe scara larga in supermarketurile din intraga lume, sub denumirea de iaurt, nu sunt decat simple deserturi din lapte si fructe, fara nici-o valoare nutritiva. Mai sanatos este sa cumperi iaurt simplu si sa adaugi singur fructele.
10. Surimi
Batoanele din carne de peste nu sunt atat de sanatoase pe cat par. Doctorii au indemnat populatia sa consume cat mai multa carne de peste, pentru ca aceasta reprezinta o sursa excelenta de proteine, antioxidanti si acizi grasi polisaturati de tip omega trei. Insa, atunci cand apelezi la produsele fabricate din peste, precum batoanele din crab, trebuie sa stii ca acestea contin o serie de aditivi alimentari care le scad valoarea biologica. Din cauza continutului de aditivi (E 621, E 452), dar si a unor ingrediente cu potential alergen (gluten, soia, albus de ou), surimi pot provoca disconfort alimentar.
Sursa: livescience.com

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
painea se poate face in casa cu faina si apa si un varf de drojdie, pe langa ca este mai sanatoasa este si mai buna. Supele se pot face din legume proaspete de la piata. Deseruturi: legume in loc de concentrate cu zahar. daca incepem sa apreciem alimentele cu savoarea lor naturala vom iesi din cercul vicios al alimentelor cu cantitati enorme de zahar, sare sau glutamat pe care producatorii iresponsabili le trimit in cantitati enorme pe piata pentru a crea o dependenta de aceste gusturi. Utilizati mintea si nu stomacul in alegerea alimentelor si ingredientelor si rezultatul va fi exaordinar - sanatate si economii de bani. Pare utopic ? Incercati, in fond este viata noastra si nu trebuie sa acceptam ca alti sa-si bata jos de ea si sa mai si platim pentru asta !
Nu am citit nicaieri vreun "studiu" care sa afirme aberatiile scrise despre produsele organice ci, exact contrariul. Va rog sa precizati sursele si studiile respective, sau pe viitor sa nu mai mancati "spanac" aiurea!
Cereale la mic dejun : cumparati pe cele mai simple, puteti face acasa grau/ovaz incoltit
Iaurt: preparat acasa iese extraordinar
Painea feliata nu va trebuie daca aveti in casa un cutit, popcorn la fel ca ce e mare lucru sa pui o cratita pe aragaz sau la microunde?
~Nautilus
Dimineata mancam un bol de cereale cu iaurt cu fibre tnuva slim, care nu are zahar. Gustarile puteau sa constea de la ciocolata la un mar.
Consider ca daca citim etichetele alimentelor inainte de a le cumpara o sa putem sa tinem in control alimentatia noastra.