Un studiu recent a descoperit ca stilul de alimentatie al oamenilor preistorici nu doar ca reduce riscurile afectiunilor cardiovasculare, dar te si ajuta sa slabesti. In era preistorica se mancau multe legume, carne slaba, seminte si nuci.

20 de voluntari cu o stare buna a sanatatii au incercat dieta timp de 3 saptamani, mancand doar hrana care se putea vana sau care putea fi culeasa de la diverse plante sau din copaci, arata marieclaire.co.uk.

Acest stil de alimentatie a presupus eliminarea cerealelor, a painii, laptelui, untului, branzeturilor, zaharului. Nu s-au mancat nici paste sau orez si nici nu s-a baut suc de fructe sau alcool.

In schimb, dieta participantilor la studiu continea fructe si legume proaspete sau congelate, inclusiv rosii la cutie (desi nu stim cum s-ar fi descurcat oamenii preistorici cu desfacerea conservelor), suc de lamaie, condimente si ceai sau cafea, acestea fiind baute insa fara zahar sau lapte.

Voluntarilor le-a fost permis sa manance, o data pe saptamana, fructe uscate si o portie de carne grasa, inclusiv doi cartofi pe zi.

Rezultatele au fost impresionante. Cele 14 persoane care s-au tinut de regim pana la sfarsit au pierdut, in medie, 2,5 kg. Tensiunea sistolica a scazut, de asemenea.

Oricum, daca te hotarasti sa te "intorci la origini" din punct de vedere alimentar pentru vara aceasta, asigura-te ca vei include cateva surse de calciu in dieta.

"O alimentare paleolitica pe termen scurt a fost benefica in privinta afectiunilor cardiovasculare", spune Dr Per Wandell, coordonatorul studiului.

"Un efect negativ a fost insa scaderea nivelului de calciu din organism, din cauza eliminarii produselor lactate. Aceasta ar putea cauza osteoporoza la batranete", a mai adaugat acesta.