Pentru ca obezitatea sa fie combatuta pe plan mondial, este nevoie de masuri la fel de dure ca in cazul reducerii numarului de fumatori, spune un cercetator.

Aceasta ar putea insemna noi legi prin care sa se controleze reclamele la junk-food adresate copiilor. De asemenea, in scoli s-ar putea servi doar mancare sanatoasa, spune cercetatorul Boyd Swinburn, care lucreaza la World Health Organisation.

"Guvernele trebuie sa intervina direct pentru a stopa extinderea obezitatii", spune Swinburn. "Trebuie urmati aceiasi pasi ca si in cazul interzicerii fumatului. Este nevoie de mesaje percutante", a mai adaugat acesta, conform Reuters.

Trebuie actionat urgent deoarece, in afara de zonele din Africa, in aproape fiecare tara numarul obezilor a crescut alarmant in ultimii 30 de ani. In tarile industrializate, numarul obezilor s-a triplat, sustine Swinburn.

In toata lumea, 400 de milioane de oameni sufera de obezitate, iar 20 de milioane dintre ei sunt copii sub 5 ani, arata un studiu realizat de World Health Organization.

Obezii prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi de diabet de tip 2 si de inima. Swinburn spune ca industria alimentara moderna este de vina, prin promovarea alimentelor procesate care sunt mai ieftine si mai gustoase, dar care contin ingrediente nesanatoase.

Swinburn solicita introducerea unor legi asemanatoare celor impotriva fumatului, in urma carora minorii nu mai pot cumpara tutun. De asemenea, pachetele de tigari contin avertismente privind riscurile la care fumatorii sunt supusi.

In restaurantele din New York s-a interzis deja gatirea cu grasimi care se depun pe vasele de sange. De asemenea, lanturile de fast-food sunt obligate sa arate, pe panoul cu meniuri, numarul de calorii pentru fiecare produs, iar in localuri s-ar putea adopta un sistem de semnalizare a meniurilor, bazat pe culorile semaforului: verde pentru mancarurile sanatoase, galben pentru cele care ar trebui sa se consume moderat si rosu in cazul meniurilor care contin multa sare, grasimi sau zahar.

In Marea Britanie se vor cheltui circa 75 milioane de lire sterline pentru o campanie care promoveaza stilul de viata sanatos, aceasta incluzand lectii de gatit pentru copii si incurajarea efortului fizic.