Dupa o zi intreaga la birou, cobori cu liftul, te urci in masina si ... iar in lift. Ajungi acasa prea obosit ca sa mai faci ceva. Iti iei farfuria cu mancare, te urci in varful patului si incepi sa butonezi telecomanda, pana adormi. Acelasi scenariu in fiecare zi. Fiecare dintre noi a trecut printr-o asemenea perioada. Unii insa, au platit cu varf si indesat pentru ca au fost sedentari. S-au ales cu kilograme bune in plus, de care nu au mai putut scapa. Au ajuns obezi. Despre ei se spun multe. Ce este adevarat si ce nu afla din articol.

1. Oamenii obezi mananca mai mult decat cei slabi .

19 studii din 20, facute inainte de 1979, arata ca persoanele obeze mananca la fel sau chiar mai putin decat persoanele care au o greutate normala. Cercetarile confirma aceste descoperiri. Obezitatea are o multime de cauze, iar cantitatea de hrana consumata este numai unul dintre factorii care afecteaza greutatea cuiva. Genetica, functiile endocrine, stilul de viata, medicamentele si metabolismul - toate au un rol in determinarea greutatii cuiva.

2. Cei care incearca sa slabeasca o fac pentru a fi mai sanatosi, dar si pentru a-si prelungi durata de viata.

Daca slabesti nu inseamna neaparat ca vei trai mai mult. De fapt, cei care tin diete prea drastice sau a caror greutate fluctueaza de-a lungul timpului, risca de doua ori mai mult sa dezvolte boli cardiovasculare si diabet de tip 2, fata de cei care raman supraponderali.

3. Majoritatea oamenilor se ingrasa cand imbatranesc.

Motivul pentru care greutatea poate creste o data cu varsta este acela ca oamenii devin mai putin activi si au tendinta sa piarda din masa musculara, ceea ce face ca metabolismul sa incetineasca.

4. Daca esti obez, nu ai cum sa fii sanatos.

In cazul persoanelor supraponderale active, riscul de mortalitate este mai mic decat in cazul celor care au o greutate normala, dar sunt sedentare. Predispozitia la anumite boli poate fi redusa daca persoana respectiva, chiar si supraponderala, este activa.

5. Oamenii devin obezi pentru ca nu fac nimic sa slabeasca. Nu fac miscare si nu mananca sanatos.

Obezitatea nu este intotdeauna o problema de comportament. Cu toate ca activitatea fizica si obiceiurile alimentare sunt un factor important, exista si alte elemente care ar trebui luate in calcul, inainte sa judecam o persoana supraponderala. Problemele hormonale joaca un rol mai important decat miscare si mancarea.

6. Obezitatea este specifica doar tarilor foarte dezvoltate, unde oamenii au un stil de viata neglijent - de exemplu SUA si Marea Britanie.

Contrar asteptarilor, si in tarile in curs de dezvoltare, unde mai exista inca personae care sufera de foame, exista persoane supraponderale. Explicatia pare sa fie simpla: metabolismul este afectat de schimbarile sociale, care determina un consum mai mare de alimente si, in cele din urma, adaptari genetice. Un studiu realizat de United Nations Food and Agriculture Organization arata ca obezitatea infantila poate avea drept cauza faptul ca mamele nu mananca suficient in timpul sarcinii.

Sursa: obesitymyths.com, centerforeatingdisorders.com