Cateva cesti de ceai verde pe zi te protejeaza impotriva afectiunilor coronariene, crede un grup de cercetatori greci. Ceaiul verde este cunoscut si pentru proprietatile sale anticancerigene. Studiul a demonstrat ca substantele din ceai imbunatatesc circulatia sangelui si relaxeaza peretii arterelor, conform Reuters.

Alte studii au aratat ca si ceaiul negru are un rol important in pastrarea sanatatii cardiovasculare. Charalambos Vlachopoulos, unul dintre cardiologii care au participat la studiu, crede ca ceaiul verde ar fi chiar mai bun decat cel negru pentru ca este mai bogat in flavonoizi. Acestia sunt compusi antioxidanti care se mai gasesc si in cacao, struguri si rosii.

Celor 14 participanti la studiu, care aveau o stare buna a sanatatii, li s-a dat separat ceai verde, cofeina diluata si apa fierbinte. Apoi li s-a masurat nivelul unor celule care ajuta la relaxarea peretilor arteriali si usureaza circulatia sangelui. "Efectele ceaiului verde s-au vazut rapid, in circa 30 de minute", spune Vlachopoulos.

Bolile de inima sunt pe primul loc in cauzele deceselor, fiind cauzate in mare parte de depunerea grasimii pe peretii vaselor de sange. Depozitele de grasime ingreuneaza circulatia sangelui si pot chiar sa infunde venele sau arterele.