Sanatatea a fost mereu un subiect sensibil, alimentat constant de superstitii si false afirmatii. In ciuda progresului medicinei, exista anumite mituri care inca se mentin: antibioticele nu se combina cu alcoolul, trebuie sa bem zilnic opt pahare de apa, glucidele trebuie evitate in curele de slabire. Afla in continuare care dintre ele sunt adevarate.

Mitul 1: trebuie sa bem 8 pahare de apa pe zi

Adevarul: acesta este unul dintre cele mai cunoscute si convingatoare mituri. Potrivit medicului James Le Fanu, este si in totalitate neadevarat. "Mitul vine dintr-o convingere naturista conform careia ai nevoie de acea cantitate de apa pentru a elimina toxinele din corp", spune medicul. De fapt, un litru de apa pe zi este suficient. "Este chiar simplu - daca vom depasi aceasta cantitate, o vom elimina pur si simplu prin urina", crede Le Fanu.

Mitul 2: anumite alimente previn cancerul

Adevarul: in ciuda a numeroase publicatii care afirma ca o dieta saraca in grasimi si sportul pot preveni cancerul, medicul Le Fanu crede ca aceasta boala este si va fi intotdeauna influentata doar de varsta. "Cancerul este o boala determinata de varsta, asta inseamna ca, pe masura ce imbatranesti, riscul de a te imbolnavi de cancer creste din ce in ce mai mult. Varsta are un rol mult mai important comparativ cu dieta", spune Le Fanu. E adevarat ca o alimentatie sanatoasa contribuie la o stare generala de bine, insa nu ar trebui vazuta drept o litera de lege in prevenirea cancerului.

Mitul 3: antibioticele nu se combina cu alcoolul

Adevarul: "Tot timpul sunt intrebat de cei din jur daca pot bea alcool atunci cand iau antibiotice. Sunt foarte usurati cand afla ca alcoolul nu scade efectul pastilelor. Acesta este unul dintre cele mai raspandite mituri", spune medicul. Cu toate acestea, Metronidazolul si Tinidazolul nu ar trebui combinate cu alcoolul deoarece dau dureri de cap si varsaturi.

Mitul 4: glucidele ar trebui evitate in timpul curelor de slabire

Adevarul: nu este asa. Alimentele bogate in carbohidrati nu ingrasa decat daca li se adauga ingrediente grase, precum frisca, untul sau margarina. Alimentele bogate in glucide contin mai putine calorii decat cele care sunt bogate in grasimi. Carbohidratii ar trebui sa alcatuiasca o treime din substantele nutritive, iar nutritionistii sfatuiesc sa mancam cereale integrale, bogate in fibre.

Mitul 5: computerul iti afecteaza sanatatea

Adevarul: din pacate, asa este. Folosirea indelungata a computerului va duce la dureri de coloana sau ale muschilor spatelui si obosirea ochilor. Atat biroul, cat si scaunul si computerul angajatului trebuie sa intruneasca anumite standarde ergonomice, astfel incat acesta sa stea confortabil, fara dureri de ochi sau de spate. Pentru ca ochii sa fie afectati cat mai putin, se recomanda cate o pauza o data la 20 de minute, pentru circa 20 de secunde. Filtrele pentru monitor pot fi si ele de ajutor.

Mitul 6: alimentatia si igiena necorespunzatoare cauzeaza acnee

Adevarul: majoritatea doctorilor sunt de acord ca acneea este o consecinta directa a dereglarii hormonale, din aceasta cauza fiind atat de intalnita la adolescenti. De cele mai multe ori, cand vor sa trateze acneea medicii nu apeleaza la regim alimentar, ci la medicamente. Si dieta are insa rolul ei benefic in calmarea acneei.

Sursa: The Telegraph