Cresterea increderii in sine a fost unul dintre cele 237 de motive pentru care oamenii fac sex, arata un studiu. Nu este nici o surpriza pentru Julia Cole, autoarea cartii "Cum sa faci sex extraordinar pana la sfarsitul vietii". Cole este convinsa ca o viata sexuala sanatoasa cu un partener iubitor face minuni in privinta imaginii pe care o avem despre noi. "Dupa sex, corpul elibereaza endorfine, cunoscute si drept 'hormonii fericirii', deoarece te binedispun", spune aceasta. "Din punct de vedere fizic este ca si cum te-ai bucura de o partida de inot, dar daca faci sex cu cineva pe care il iubesti, atunci vei simti si afectiune din partea acelei persoane, iar acest lucru imbunatateste imaginea despre sine", adauga Cole.

Presupunand ca viata sexuala este una buna, atunci imaginea despre propriul corp se imbunatateste, anxietatea se reduce si scade incidenta afectiunilor psihice precum depresia sau suicidul. Acest lucru se intampla pentru ca in timpul orgasmului se elibereaza oxitocina, un hormon care imbunatateste starea fizica si psihica. Cel mai mare efect il are asupra somnului. "Fara nicio indoiala, sexul este relaxant si combate astfel insomnia", spune sexologul David Delvin. "Multi oameni se folosesc de sex sau de masturbare pentru a adormi apoi mai repede, multumita oxitocinei care actioneaza ca un sedativ natural", adauga acesta. Afirmatia se bazeaza pe un studiu realizat in SUA, in 2000, in cadrul caruia 32% dintre cele 1.866 de participante au afirmat ca s-au masturbat pentru ca acest lucru le ajuta sa adoarma.

Un alt mare avantaj al sexului este ca te ajuta sa faci fata stresului. In cadrul unui studiu s-a observat ca cei care facusera sex se descurcau mai bine in situatii stresante precum vorbitul in public sau socotitul cu voce tare. Potrivit Juliei Cole, acesta ar putea fi efectul calmant al atingerii altei persoane: "Atingerea fizica are un efect calmant, indiferent ca are conotatie sexuala sau nu. Desigur, daca cel care te atinge este si persoana pe care o iubesti, atunci efectul calmant este de doua ori mai mare". De asemenea, atingerile placute au si un efect biochimic, reducand nivelul de cortizol. Acesta este un hormon pe care il secretam atunci cand suntem stresati.

O partida sau doua de sex pe saptamana se asociaza si cu secretarea in cantitati mai mari a unui anticorp numit imunoglobulina. Acesta te protejeaza de raceli sau alte infectii. Un studiu realizat pe studenti din 112 colegii americane a aratat ca cei care facusera sex frecvent in ultima vreme aveau un nivel mai ridicat de imunoglobulina, comparativ cu cei abstinenti sau care faceau sex mai rar de o data pe saptamana.

Ejacularea frecventa reduce, de asemenea, riscul cancerului de prostata, arata un studiu australian, conform The Independent. Comparand barbatii bolnavi de cancer la prostata cu cei sanatosi, cercetatorii au descoperit ca barbatii care ejaculasera, in tinerete, de cel putin cinci ori pe saptamana prezentau un risc de a se imbolnavi de trei ori mai scazut. "Barbatii care s-au masturbat in mod regulat in trecut vor avea mult mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer de prostata la batranete", spune dr. Nelvin. "Nimeni nu stie exact cauza, dar asa se intampla", spune acesta. Studiile arata ca si femeile care au activitate sexuala regulata se imbolnavesc mai putin de cancer la san.

De asemenea, sexul creste rezistenta la durere, incluzand aici durerile de spate, migrenele, artrita si durerile premenstruale. Din nou, totul se reduce la hormoni: "In timpul sexului se elibereaza endorfine, analgezicele naturale ale organismului", confirma dr. Delvin. Un studiu realizat in 2001 a demonstrat ca orgasmul reduce durerile de cap. Jumatate dintre cele 83 de participante la studiu au confirmat ca migrena s-a diminuat in urma unui orgasm. Desi aceasta metoda nu functioneaza la fel de eficient precum o pastila, efectul orgasmului este totusi mai rapid decat cel al analgezicelor.

Activitatea sexuala, ca orice alta forma de exercitiu fizic, arde caloriile si grasimea. 30 de minute de sex energic ard circa 85 de calorii. "Sexul arde caloriile si este comparabil, ca efort, cu exercitiile moderate precum inotul relaxat sau activitatile casnice", spune dr. Delvin. Evident, e si mult mai distractiv.