Oamenii de stiinta de la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) au anuntat ca au facut un progres substantial in crearea "nasului artificial", dupa ce au descoperit metoda de a reproduce in masa, in laborator, receptorii olfactivi, scrie Breitbart.com.

Nasurile artificiale ar putea inlocui intr-o zi cainii special dresati sa recunoasca dupa miros drogurile sau infractorii. O alta utilizare ar putea fi aceea de recunoastere a anumitor boli care au mirosuri distincte, sustine Shuguang Zhang, unul din expertii de la MIT.

"Marea problema in realizarea nasului artificial era neputinta de a recrea destui receptori olfactivi. Acum putem sa reproducem acesti receptori in cantitati destul de mari, iar noi studii in materie de miros vor aparea cu siguranta", a declarat unul dintre oamenii de stiinta de la Institut, Brian Cook.

In viitor, echipa MIT planuieste sa colaboreze cu alti cercetatori din intreaga lume pentru a crea un aparat microfluidic portabil pentru a identifica diverse mirosuri, dintre care si acele mirosuri specifice anumitor boli, cum ar fi diabetul, bolile la plamani si vezica sau cancerul de piele.

Sistemul olfactiv uman este unul complex, cu aproximativ 400 de gene functionale, dar sistemele olfactive ale cainilor sau soarecilor ajung sa includa peste 1.000 de astfel de gene functionale. Varietatea receptorilor olfactivi permite oamenilor si animalelor sa distinga zeci de mii de mirosuri diferite, noteaza Breitbart.