Romania inca se afla la coada Europei cand vine vorba de colectare selectiva si reciclare. Daca vorbim in special de deseurile provenind din surse de iluminat, aparate electronice si electrocasnice, situatia nu e prea verde: doar 115 tone de astfel de deseuri colectate de Recolamp intr-un an.

Recolamp este, deocamdata, singurul ONG autorizat de Ministerul Mediului pentru colectarea si reciclarea surselor de iluminat, finantat cu fondurile obtinute din Timbrul Verde. Recolamp transporta deseurile tocmai in Germania, pentru ca in Romania nu exista o fabrica pentru reciclarea becurilor. Sunt platiti "cativa" eurocenti pentru fiecare kilogram de deseuri transportat.

"Suntem nevoiti sa facem acest transport pentru ca, momentan, nu avem unde sa reciclam deseurile in Romania. Urmeaza sa se deschida doua astfel de firme si aici", a spus Raul Pop, director Recolamp, in cadrul unei conferinte de presa.

"Nu doar locuitorii au nevoie de educatie, ci si autoritatile publice"

ONG-ul, infiintat in 2008, a colectat 115 tone de surse de iluminat, in mare parte de la agentii economici. Si-a indreptat insa eforturile si catre populatie, initiind campania de informare "Ziua Verde", in cadrul careia s-au lansat "Colturile verzi". Acestea sunt puncte de colectare amplasate in zonele de trafic intens din centrele comerciale Praktiker si Real.

Practic, atunci cand s-a ars un bec, acesta nu trebuie aruncat la gunoi, ci dus la un astfel de punct de colectare. "Stim ca aceste centre sunt insuficiente si ca se ajunge greu la ele. Deocamdata insa, principalul nostru scop este sa ii facem pe oameni sa constientizeze importanta colectarii. Nu este vorba doar de locuitori, ci si de autoritatile publice si de mass-media", a spus Raul Pop.

"Constientizarea la nivel individual este putin mai dificil de facut, pentru ca trebuie explicat fiecarei persoane ca trebuie sa duca becul la "Coltul verde". Trebuie sa-i explici ce se intampla cu becul dupa ce il pune acolo. Insa cel mai important de inteles este ce se intampla daca nu il recicleaza", spune Juan Carlos Enrique, reprezentantul unui ONG similar din Spania.

Implementarea reciclarii becurilor la nivel de firma este mult mai simpla. Companiile interesate pot solicita dotarea gratuită cu containere speciale, deseurile fiind apoi ridicate si manipulate - tot gratuit - de catre Recolamp, în vederea reciclării lor. Solicitarile se pot face la numarul cu apel gratuit 0800.888.666.

Obstacole in sistemul de colectare

Referitor la legislatia romaneasca, Raul Pop spune ca orice se poate imbunatati, iar "legea romana este un bun exemplu". Legea HG 448/2005, Anexa 5, referitoare la surse de iluminat, este pe cale sa fie modificata pentru ca "exista multe neclaritati pe care incercam sa le corectam", a mai spus Pop.

Alte obstacole in sistemul de colectare sunt nivelul scazut de implicare al autoritatilor locale, punctele de colectare nefunctionale, numarul mic de companii de colectare care actioneaza pe piata din Romania si lipsa unei culturi a gestionarii deseurilor, conform reprezentantilor Recolamp.

"Chiar este necesar?", se va intreba romanul. Raspunde Martin de Jager, din Germania, care lucreaza in domeniul colectarii si reciclarii surselor de iluminat din 2003: "Toate tarile din Uniunea Europeana au un echivalent al Recolamp. Colectarea este o obligatie legala si etica ce nu va disparea odata cu timpul, ci se va dezvolta din ce in ce mai mult".