20 de minute de folosire, 400 de ani pentru degradare si 100.000 de pasari si pesti care mor anual, sufocate din cauza lor. Este vorba de pungile de plastic pentru cumparaturi. Dupa ce le folosesti, in medie, un sfert de ora, pungile ajung in mediul inconjurator: pe campurile pe care iesi la un gratar sau in spatiile de joaca pentru copii. Din aceasta cauza, incepand cu 1 ianuarie 2009, in Romania pungile de plastic nu se vor mai distribui gratuit. Alternativa? Sacosele refolosibile din hartie, iuta sau panza.

Incepand cu anul viitor, conform "ecotaxei", fiecare sacosa de plastic va costa 20 bani (2.000 de lei vechi), iar fondurile stranse vor merge la Fondul pentru Mediu. Daca preferi sa nu dai cativa lei pe pungi la fiecare iesire la cumparaturi, sacosele din hartie, iuta si panza pot fi solutia. Se refolosesc si rezista la greutati de pana la 15-20 kg. De asemenea, folosirea acestora scuteste si mediul inconjurator de niste gunoaie in plus, a caror degradare dureaza, in medie, 400 de ani, dar care poate ajunge chiar si la 1000 de ani. Asta inseamna ca urmasii urmasilor urmasilor tai se vor impiedica de aceeasi sacosa din plastic pe care, daca o arunci acum, se va distruge candva in anii 2400.

Pentru a veni in intampinarea implementarii acestei legi, 121.ro a lansat campania "I Bag U, fii eco!", una dintre primele reactii la inlocuirea celor 5 miliarde de sacose din plastic folosite anual in Romania cu cele biodegradabile. In cadrul campaniei s-au pus in vanzare sacose din iuta si panza.

"Prin proiectul IBagU, fii eco! ne propunem pe de o parte sa tragem un semnal de alarma asupra pericolului pe care il reprezinta pungile de plastic si, pe de alta parte, sa ii determinam pe oameni sa foloseasca sacose ecologice pentru a-si transporta cumparaturile. Cand vom constientiza cu totii ca actiunile noastre au impact asupra planetei pe urmatorii 300-400 de ani, vom deveni mai atenti la actiunile noastre", a declarat Daniela Fugaru Kammrath, redactorul sef al publicatiei online 121.ro.

"Pare un gest minor inlocuirea unei pungi de plastic cu una din material textil, insa multiplicat cu numarul de persoane care-l fac, acest gest ia amploare si are efecte imediate si pe termen lung”, spune Claudia Catana, coordonatorul proiectului Copacul de Hartie si vicepresedintele organizatiei mediaORG, partener al proiectului.

Poate ca obiceiul de a lua dupa tine o plasa pentru cumparaturi nu iti e strain. "Pe timpul lui Ceausescu, toti aveam cate o plasuta in geanta, pentru orice eventualitate. Diferenta este insa ca pungile de plastic inexistente pe vremea lui Ceausescu se gasesc acum pe campuri", a adaugat Catana, in cadrul unei conferinte de presa.